Petak, 23 Novembar 2018

U povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je svečana akademija u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Uz kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Kamerni simfonijski hor, Ženski hor II gimnazije, Orkestar harmonika Srednje muzičke škole Zenica i glumica Bosanskog narodnog pozorišta Sabina Kulenović, prigodan govor, uz čestitke građanima povodom Dana državnosti, održao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

Govor premijera ZDK prenosimo u cjelosti:

"Poštovane dame i gospodo, cijenjeni gosti, dragi prijatelji, mediji!

Dozvolite mi da uz pozdrave i izraze dobrodošlice vama u ovoj sali, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, u ime Zeničko-dobojskog kantona, čestitam 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ova akademija je prilika da se sa velikim poštovanjem sjetimo svih onih hrabrih Bosanaca i Hercegovaca koji su se tog dana, prije 75 godine okupili u Mrkonjić Gradu, na zasjedanju ZAVNOBiH-a da bi potvrdili identitet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine.

Ove historijske činjenice su nepobitne jer je ZAVNOBiH djelo i tekovina svih građana Bosne i Hercegovine, čijim se odlukama na nepokolebljiv način potvrđuje historijsko-politički individualitet Bosne i Hercegovine, multireligijske, multietničke i multikulturalne države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana.

Značaj ovog datuma posebno je potvrđen u borbi protiv agresije između 1992. i 1995. godine. ZAVNOBiH je potvrdio državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Evropi. Stoga je današnja generacija veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma, sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države. Svojim otporom i hrabrošću, patrioti naše zemlje ostali su na nivou ove slavne tradicije i uspjeli u proteklom ratu sačuvati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine.

S velikim poštovanjem, prisjećamo se i svih patriota koji su s početkom agresije na međunarodno priznatu državu BiH 1992. godine, ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta, a posebno se prisjećamo onih koji su u toj časnoj borbi dali i svoje živote.

Poštovane dame i gospodo,

ovogodišnji Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježavamo u vremenu kada se u našoj zemlji završeni Opći izbori. Nadam se da će izabrani predstavnici svih političkih partija imati snage da interese države BiH i njenih građana stave na prvo mjesto a zatim svoje partikularne interese.

Teškoće u organizaciji kompletne strukture vlasti na nivou države, također, ukazuju na određena nastojanja da se država Bosna i Hercegovina marginalizuje kao ustavna tvorevina te da se, po želji nekih grupa, na kraju rastoči i nestane.

Ova zemlja priprema se da u dogledno vrijeme postane članicom Evropske unije, dakle, da ide naprijed, ka integracijama, a ne nazad, ka separaciji i odvajanju.

Neophodne promjene koje će uslijediti značit će, prije svega, efikasniji sistem organizovanja države na svim nivoima, te jačanje vladavine zakona u cjelini.

Sigurno je jedno, i pored brojnih teškoća, procesi modernizacije naše države nastavljaju se u svakom pogledu. Osim na strukturalnom, državnom i političkom nivou, napredak se bilježi i u sferi privrede, a u okviru toga, evidentno je i sve veće jačanje izvoza proizvoda iz BiH. Najnoviji pokazatelji obima proizvodnje i stepena izvoza upućuju na to da Bosna i Hercegovina ide ka ekonomskom napretku i razvoju.

Znamo da je ekonomski i privredno jaka zemlja rezultat dobre pravne i ustavne uređenosti neke državne zajednice i obratno – funkcionalno uređena država, uz resurse koje mi posjedujemo, uvijek će u krajnjem morati dati za rezultat razvijenu privredu i uspješnu ekonomiju. Vlada ZDK koju sam predvodio u prethodnom periodu je učinila sve da podstakne i stvori ambijent za jačanje svih oblasti života, počevši od proizvodnje, preko trgovine i sektora usluga, do jačanja obrazovanja, zdravstva, pitanja mladih, rada pravosuđa, socijalne zaštite i policije te brojnih drugih segmenata koji su nezaobilazni dio naših života.  

Zbog svega što sam prethodno pomenuo, nadam se da dijelim i vaše uvjerenje kada kažem da nije pitanje hoće li Bosna i Hercegovina uspjeti da realizira sve promjene koje su dosad pokrenute, već je samo pitanje – kada će se to desiti. Siguran sam da ako svako od nas uradi svoj dio posla, savjesno i odgovorno, da ćemo ovaj cilj mnogo brže, efikasnije i lakše ostvariti.

Ne zaboravljajući svoju prošlost, nego crpeći iz njenih bolnih, ali poučnih događaja, moramo naći snagu da nastavimo hod ka budućnosti koja se zove evropske integracije i pridruživanje velikoj porodici razvijenih zemalja svijeta. Za taj i takav cilj vrijedi se boriti. Stoga, dame i gospodo, uz sjećanje i odavanje dužnog poštovanja svim onim Bosancima i Hercegovcima koji su dali svoje živote za ovu zemlju, još jednom čestitam vam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine", kazao je premijer Galijašević.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Danas 23.11.2018. godine održana je konstituirajuća sjednica 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Na početku zasjedanja predsjedavajući Skupštine Jasmin Duvnjak zastupnicima je predočio Odluku Centralne izborne komisije BiH o potvrđivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2018. godine za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona, sa izvještajem o ovjeri i dodijeljenim mandatima. Konstituirajućoj sjednici su prisustvovala 34 zastupnika, jedan zastupnik je službeno najavio odsustvo. Nakon intoniranja himne države Bosne i Hercegovine prisutni zastupnici dali su svečanu izjavu i preuzeli mandate. Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona čini devet stranaka:

  • SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE  (11 poslanika),
  • SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE (6 poslanika),
  • NEZAVISNI BLOK,SNAGA CENTRA,HS BIH I PRVA STRANKA  (5 poslanika),
  • SBB-FAHRUDIN RADONČIĆ (3 poslanika),
  • DEMOKRATSKA FRONTA (3 poslnika),
  • HDZ BIH,HSS,HKDU BIH,HSP-HNS,HSP DR AS BIH,HDU BIH,HSS SR (2 poslanika),
  • A-SDA ZA EVROPSKU BIH (2 poslanika),
  • STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU (1 poslanik),
  • NAŠA STRANKA (1 poslanik).

Nakon svečanog dijela, zasjedali su klubovi naroda i tom prilikom su konstituisani Klub Bošnjaka, gdje je za predsjednika kluba izabran Nusret Imamović, a za zamjenika predsjednika Kluba Bošnjaka izabrana je Maida Tanović. Formiran je i klub Srba čiji je jedini predstavnik Mladen Simić. Klub Hrvata danas nije konstituisan. Nakon ovoga sjednica je jednoglasno prekinuta, sa zaključkom da bude nastavljena u naredni četvrtak  29.11.2018. godine u 10.00 sati.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju minimalnih naknada za koncesije, čime je napravljen važan korak ka dodjeli koncesije za eksploataciju uglja rudnicima na području ovog kantona.

Zbog visokih koncesionih naknada koje je propisivala dosadašnja odluka nije bilo moguće uvesti rudnike u provodiv koncesioni odnos, jer bi naknade predstavljale enormno finansijsko opterećenje. Prema izmijenjenoj odluci, koja je usaglašena sa visinom koncesionih naknada u Tuzlanskom kantonu, rudnici će plaćati jednokratnu naknadu od 250,00 KM po hektaru istražno-eksploatacionog polja i tekuću od 0,80 KM po toni uglja.

Tri rudnika, zavisna društva u sastavu Elektroprivrede BiH - RMU Zenica, RMU Kakanj i RMU Breza, podnijela su Ministarstvu za privredu ZDK zahtjeve za dodjelu koncesija krajem 2017. i početkom 2018. godine. Nakon izrade studija opravdanosti dobijene su uslovne saglasnosti gradskih/općinskih vijeća, tako da će nakon ove odluke Vlade ZDK procedura biti nastavljena, kako bi u konačnici sa rudnicima bili potpisani koncesioni ugovori.

Odluka je važna i s aspekta harmonizacije koncesionog opterećenja uglja u Federaciji BiH, ali i uklanjanja prepreka za ovjeru projektne dokumentacije i pribavljanje dozvola od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, za što je jedan od preduslova postojanje koncesionog ugovora. Na koncu, dodjeljivanje koncesije rudnicima važno je i za budžete lokalnih zajednica i Zeničko-dobojskog kantona, jer će rudnici po osnovu koncesionih naknada izdvajati sredstva u milionskim iznosima koja će se ulagati u infrastrukturu i unapređenje uslova života građana.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma