Srijeda, 03 Oktobar 2018

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzo Smajić potpisao je ugovore o dodjeli finansijskih sredstava sa predstavnicima udruženja pčelara sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Na javni poziv za dostavu projekata u oblasti razvoja pčelarstva apliciralo je 15 udruženja koja su članovi kantonalnog Saveza pčelara. Iz Budžeta ZDK izdvojen je iznos od 42.000,00 KM u svrhu poticanja razvoja pčelarstva i pčelarske proizvodnje.

Savez pčelara Zeničko-dobojskog kantona sa navedenim udruženjima okuplja oko 950 članova, sa oko 25.000 pčelinjih društava. Pčelarstvo je veoma značajna grana u pogledu proizvodnje meda i drugih pčelarskih proizvoda, ali njen značaj je još veći kod oprašivanja i prinosa biljaka, te kao indikatora ekološki očuvane sredine.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona izvršilo je podjelu televizijskih prijemnika i računarske opreme udruženjima i organizacijama sa područja ovog kantona. Radi se o opremi koja je oduzeta od poreznih obveznika u prekršajnom postupku.

Opremu su dobili Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona, Savez civilnih žrtava rata Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, Udruženje građana "Fojničani" Maglaj, Udruženje hemodijaliznih bubrežnih bolesnika satelitskog centra Žepče – UHBBSC Žepče, Udruženje osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona, Savez logoraša Zeničko-dobojskog kantona te Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Ranije u toku godine opremu su dobili Udruženje invalida rada i invalidskih penzionera općine Visoko, Informativno edukacijski centar za mlade Tešanj, Udruženje oboljelih od multiple skleroze Zeničko-dobojskog kantona, JU Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje građana "Budimo prijatelji" Zenica i Udruženje žena Kovači Zavidovići.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Opća poljoprivredna zadruga "Eko Tvrtkovac" Zenica pokrenula je tokom ljeta proizvodnju prirodnih sokova, a mini proizvodna linija kapaciteta 50 litara na sat instalisana je u selu Puhovac, udaljenom 15-tak kilometara od Zenice. Nabavku opreme je sa 10.000 KM podržala i Vlada Zeničko-dobojskog kantona.

Vrijedne zadrugare obišli su premijer ZDK Miralem Galijašević i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzo Smajić koji su najavili dalju podršku ovom projektu, jer korist imaju ne samo članovi zadruge, nego i drugi mještani tog kraja budući da uz povoljne uslove mogu preraditi svoje voće u kvalitetne prirodne sokove. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK pomoći će i kupovinu dodatne opreme za proizvodnja pekmeza i džemova, čime će se značajno proširiti proizvodni asortiman.

"Donijeli smo pravu odluku kada smo podržali kupovinu ove proizvodne linije. Projekt je značajan za razvoj poljoprivrede, jer voće iz domaćih voćnjaka i plantaža dobija novu vrijednost. Ovo može biti dobar model za druga područja u ZDK, zbog čega ćemo nastaviti podržavati ovakve projekte", kazao je premijer Galijašević.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma