Utorak, 23 Oktobar 2018

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 25. godišnjica stradanja 38 civila bošnjačke nacionalnosti koje su 23. oktobra 1993. godine ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Danas je tim povodom na spomen-česmi u Stupnom Dolu položeno cvijeće i upriličen obilazak mezarja. Tokom krvavog pohoda jedinica Apostoli i Maturice HVO-a iz Kiseljaka stradalo je sedamnaest žena, petero djece, kao i veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno. Najmlađa ubijena bila je dvogodišnja Sabina Likić. Ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić, ali i 74.-godišnji Salih. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Selo je potpuno uništeno.

Obilježavanju ove godišnjice i odavanju počasti žrtvama su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH  Šefik Džaferović i premijer ZDK Miralem Galijašević te Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja.

Intoniranjem himne, čitanjem imena ubijenih i polaganjem cvijeća i obilaskom mezarja veliki broj članova porodica žrtava, građana Stupnog Dola i Vareša se i ove godine  prisjetio svojih najmilijih.

Premijer Galijašević je poručio:“Bez obzira na to što je naša tuga zbog ratnog zločina neprebolna, naša nada u bolji život te dobre komšijske odnose i posebno pravdu i pravičnost je vječna. Mi nećemo tražiti osvetu jer bismo tada bili isti kao zločinci, ali ćemo tražiti pravdu, posebno pravdu za žrtve, za sve žrtve Stupnog Dola i Vareša“ i dodao kako se zločin može oprostiti, ali da niko nema pravo da zaboravi jer se zaborav skupo plaća.


Mi se brinemo i nastavit ćemo da vodimo računa o porodicama ubijenih. To je naš stalni zadatak. Naša nas vjera uči da je ubistvo jednog nevinog čovjeka kao ubistvo cijelog čovječanstva, što znači da je samo u jednom danu prije 25 godina ovdje u Stupnom Dolu, cijelo čovječanstvo pobijeno 38 puta“, kazao je Galijašević.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

U sklopu aktivnosti obilaska općina predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak boravio je u Općini Tešanj, gdje se sastao sa općinskim načelnikom Suadom Huskićem, predsjedavajućim Vijeća Senadom Subašićem i članovima Kolegija. U razgovoru sa domaćinima upoznat je sa aktuelnim političkim, ekonomskim i sigurnosnim prilikama, te posebno projektima razvoja koji se realizuju na području Tešnja - lokalne zajednice koja je po svojim privrednim i poslovnim aktivnostima i kapacitetima prepoznata u našoj zemlji i regiji.

Predsjedavajući Duvnjak u pratnji općinskog načelnika i predsjedavajućeg Vijeća posjetio je i brojna gradilišta - projekte koji se značajnim dijelom finansiraju iz sredstava Zeničko-dobojskog kantona – Poslovna zona Glinište, putna infrastruktura i most na rijeci Usori u Jelahu (u izgradnji).

U sklopu ove posjete delegacije Općine Tešanj i Skupštine ZDK odale su počast i položile cvijeće na  Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u  Tešnju.


Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je jedanaesta sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona. Na sjednici su razmatrani Dokument okvirnog budžeta Zeničko-dobojskog kantona za period 2019. do 2021. godine, Nacrt Zakona o turističkim zajednicama Zeničko-dobojskog kantona te Plan obrazovanja odraslih za 2018. godinu.

Socijalni partneri su nakon razmatranja dokumenata iste jednoglasno usvojili, sa sugestijom da prije upućivanja Zakona o turističkim zajednicama Zeničko-dobojskog kantona  u formi prijedloga Vladi odnosno Skupštini Zeničko-dobojskog kantona u isti budu inkorporirane primjedbe i sugestije socijalnih partnera iznesene na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća, a koje se prevashodno odnose na brisanje odredaba koje se odnose na finansiranje obaveznog članstva što predstavlja dodatni parafiskalni namet na privrednike Zeničko-dobojskog kantona.

 

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma