Članak je filtriran: Decembar 2017

Danas je ministar za privredu Zlatko Jelić,  potpisao Ugovore o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih za subvencioniranje projekata izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 144.315,00 KM.

Korisnici poticaja su Lovačka organizacija „KLEK“ ZAVIDOVIĆI, Sportsko ribolovno društva “KLEN” iz Usore  Općina Olovo,  Općina Kakanj, Udruga „EKO-TURIST“ VIJAKA-VAREŠ i Udrženja agro-eko-etno “BUNGALOVI MENZIL”  Zavidovići.

Projektima navedenih korisnika poticaja bit će unaprjeđena turistička ponuda u navedenim općinama odnosno Kantonu.

Kvalitetnija ponuda će povećati broj turističkih posjeta i zadovoljstvo gostiju koji će se opet vratiti.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona  je na 125. sjednici, odobrila novčanu pomoć u iznosu od 20.000,00 KM  na ime sanacije oštećenja na stambenom objektu porodice Merdić iz Tešnja, izazvanog olujnim nevremenom.

Nakon što je premijer Kantona sa članovima Vlade obišao Maglaj, Tešanj i Zavidoviće, općine pogođene olujnim nevremenom, odlučeno je da se interventno odobre sredstva za saniranje stambenog objekta porodice Merdić, kako bi se stvorili uvjeti za stanovanje ove porodice.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela zaključak kojim se nagrađuje devet (9) studenata završne godine dodiplomskog studija Univerziteta u Zenici, koji su ostvarili najveći ukupni prosjek.  Visina nagrade je 400, 00 KM za svakog studenta.

Nakon novogodišnjih praznika u Uredu premijera bit će organiziran prijem za nagrađene studente.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 126. sjednici, održanoj 28.12.2017. godine donijela Odluku o odobravanju sredstva u ukupnom iznosu od 45.737,83 KM  na ime pomoći Zeničko-dobojskog kantona za  socijalno zbrinjavanje četiri radnika Društva za promet robe na malo i veliko „Velepromet-maloprodaja“ d.o.o Visoko – u stečaju, za uvezivanje i plaćanje radnog staža radi ostvarivanja prava na penziju.  

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 28 Decembar 2017 09:30

NOVA TEHNOLOGIJA ZAGRIJAVANJA VISOČKE ŠKOLE

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport  Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović sa predstavnikom Caritas Švicarske upriličio je posjetu OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" Donje Moštre Visoko povodom završetka radova uvođenja grijanja na bazi ugradnje geotermalnih dizalica toplote namjenjene za zagrijavanje školskog prostora područne škole "Orašac" i to na način primjene ESCO modela finansiranja projekta Energijske efikasnosti (EE) i Obnovljivih izvora energije (OIE). Projekat se realizovao u saradnji sa Caritasom Švicarske.

Na područnoj školi "Orašac", koja je u okviru Projekta potpuno energetski sanirana (zamjena stolarije i postavljanje termofasade) su nakon urađenog energetskog audita, implementirane mjere energetske efikasnosti a potom energent ugalj zamjenjen toplotnom pumpom, pa je zagrijavanje ove škole  potpuno ekološki prihvatljivo i nema nikakav štetan uticaj na okoliš. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 38.057,55 KM. Napravljene procjene govore da bi povrat investicija u novi sistem grijanja bio u roku od 5 godina.

Pored ove škole u ZDK u okviru projekta “Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost integrirana u ruralni razvoj i smanjenje siromaštva u BiH”, Caritas Švicarske je uradio kompletnu sanaciju i zamjenu energenta u još 2 osnovne škole koje se nalaze u općinama Žepče i Zavidovići. 

Ovako ozbiljan pristup kod sanacije škola i zamjena energenta koji je uradio Caritas Švicarske uz podršku i djelomično sufinansiranje i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK bi mogao postati model za sanaciju škola i javnih ustanova u BiH.

Pored obilaska OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" Donje Moštre ministar Sinanović i predstavnik Caritasa Švicarske obilišli su i dvije srednje škole u Visokom, i to:

  • MSŠ "Hazim Šabanović" Visoko na kojoj se,također, u 2017. godini kroz projekat EE vršila rekonstrukcija škole finansirana budžetskim sredstvima u iznosu od 92.340,00 KM i
  • Gimnaziju "Visoko" na kojoj se u 2018. Godini, također, planiraju radovi kroz projekte EE kao i ostali neophodni radovi.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti
Srijeda, 27 Decembar 2017 15:18

SAOPŠTENJE SA 53. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na 53. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je održana danas, razmatrana je i donesena Odluka o privremenom finasiranju Zeničko-dobojskog kantona za period januar-mart 2018. godine. Odluka predviđa finansiranje i izvršavanje srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka, predhodne fiskalne godine, odnosno u iznosu od 72,914 miliona konvertibilnih maraka. Odluka je donesena kako bi se moglo nastaviti finansiranje poslova, funkcija i programa korisnika budžeta u situaciji kada Budžet za 2018. godinu nije donesen do početka fiskalne 2018. godine. U nastavku je Skupština po skraćenom postupku donijela Zakon o izmjeni Zakona o Agenciji za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona.

Skupština je danas prihvatila Nacrt Zakona o regulisanju dospjelih, a neuplaćenih obaveza za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti rudnika uglja u Zeničko-dobojskom kantonu. Ovaj propis je neophodan kako bi se riješilo pitanje uplate za dospjele, a neuplaćene doprinose za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, odnosno kako bi se stvorili uslovi za nesmetano ostvarivanje prava zaposlenika rudnika uglja na zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti. Rudnici uglja će prema ovom Nacrtu Zakona utvrđeni dug plaćati mjesečno u 120 jednakih rata.

 

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti

U Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice potpisan je Ugovor  o sufinansiranju realizacije Projekta „Sanacija i rekonstrukcija  putnog pravca M17-Čole-Lager, Željezno Polje, općina Žepče” koji se sufinansiraju sredstvima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine- Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Vlade Zeničko-dobojskog kantona- Ministarstvo za rad, socijalnu politiku I izbjeglice.

Ugovore su potpisali u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, kao sufinansijera projekata, Nurđehan Šahinović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona i Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja.

Vrijednost potpisanog Ugovora je 120.000 KM.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Danas je u Uredu premijera Miralema Galijaševića upriličen prijem za  delegaciju NSS JU KB Zenica, koju je predvodio Ermin Čehić. Prijemu su prisustvovali Dragoljub Brenjo, ministar zdravstva i Rasim Skomorac, direktor KBZ.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo postignutim Kolektivnim ugovorom, te je posebno istaknuto, da je do sporazuma došlo bez najavljenog štrajka u JU KB Zenica.

Iz NSS su istakli da štrajk nije bio cilj nego krajnje  sredstvo za postizanje i ostvarivanje radničkih zahtjeva. Kako je postignut sporazum o zahtjevima naših uposlenika time su prestali i razlozi za štrajk - smatraju u NSS JU KB Zenica.

Premijer Galijašević je izjavio: “Izražavam zadovoljstvo zbog postignutog dogovora i sa ovim sindikatom koji će doprinijeti poboljšanju socio-ekonomskog statusa svih zaposlenika u zdravstvenim ustanovama.“

 

Press služba

 

Objavljeno u Vijesti

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana je četvrta sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Zeničko-dobojskog kantona. Na sjednici je u skladu sa usvojenim dnevnim redom razmatran Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama federalnog Zakona o  posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba radi upućivanja mišljenja na predloženi tekst u skupštinsku proceduru, te Inicijativa za donošenje Zakona o uvezivanju radnog staža.

Nakon iscrpne rasprave o predloženom tekstu Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o  posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba socijalni partneri istakli svoje primjedbe na predloženi tekst, te je Ekonomsko-socijalno vijeće jednoglasno donijelo zaključak da resorno Ministarstvo na osnovu stavova zauzetih na četvrtoj sjendici sačini mišljenje koje će uputiti u skupštinsku proceduru. Suštinske primjedbe se odnose na nužnost usklađivanja predloženog teksta Prednacrta Zakona sa Konvencijama MOR-a, te je ocijenjeno kao neprihvatljivo smanjenje materijalnih prava nezaposlenih osoba, prije svega iznosa novčane naknade ili perioda trajanja tog prava.

Socijalni partneri su jednoglasno zauzeli stav da je potrebno učiniti dodatne napore za donošenje Zakona o uvezivanju stzaža na nivou Federacije BiH, koji bi suštinski riješio problem neuvezivanja staža radnicima, na način da svi radnici moraju biti jednaki pred zakonom bez obzira da li dolaze iz realnog ili društvenog sektora.

 

 

Press služba

 

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 124. sjednici održanoj, 25.12.2017.godine, usvojila zaključke kojima je dodatno dodjeljeno oko 350.000,00 KM za stambeno zbrinjavanje pripadnika branilačke populacije.

Ova sredstva odobrena su za 40 pripadnika branilačke populacije koji su svoje zahtjeve podnjeli po raspisivanju Javnog poziva za 2017.godinu. U narednih nekoliko dana korisnici sredstava bit će pozvani na potpisivanje ugovora kojim će detaljnije biti regulisana međusobna prava i obaveza između Ministarstva za boračka pitanja i korisnika pomoći.

Ni jedan zahtjev za stambeno zbrinjavanje ne može biti odbijen zbog nedostatka sredstava, jer se u slučaju da ima više zahtjeva od planiranih sredstava, ti zahtjevi prenose u narednu godinu i postaju prioritet u rješavanju.

Sredstva su odobrena svim kategorijama branilačke populacije, i to za projekte izgradnje stambenog objekta, kupovine stambenog objekta, pribavljanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole te u iznimnim slučajevima za potrebe sanacije stambenog objekta ukoliko je isti devastiran do te mjere da ugrožava sigurnost ukućana.

Za potrebe stambenog zbrinjavanja boračke populacije za ovu budžetsku godinu,planirano i utrošeno oko 1,5 miliona KM.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 5

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma