Članak je filtriran: Novembar 2017

Nakon što je Vlada Federacije BIH  uplatila 350.000,00 KM na ime pomoći radnicima „Željezare“ Zenica, Vlada Zeničko-dobojskog kantona sutra će održati hitnu sjednicu. Premijer Miralem Galijašević je zakazao hitnu sjednicu Vlade Zeničko-dobojskog kantona kako bi sredstva za pomoć što prije bila uplaćena na račune radnika „Željezare“ Zenica.

Premijer Glajašević: „U ranijem kontaktu sa Sindikatom „Željezare“ Zenica definisan je spisak od 375 radnika koje je Sindikat predložio za pomoć. Nakon donošenja Odluke Vlade ZDK, sredstva u iznosu od 350.000,00 KM i spisak radnika će biti transferisani Centru za socijalni rad Grada Zenica“.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 30 Novembar 2017 12:07

SAOPŠTENJE SA 50. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na 50. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je održana 29.11.2017. godine razmatrano je osam tačaka dnevnog reda.

U okviru prve tačke razmatran je Amandman LXII Kluba poslanika DF-a u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona na Ustav Zeničko-dobojskog kantona koji nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika u Skupštini da bi bio prihvaćen, a amandmanom je predloženo da se iza člana 10. Ustava Zeničko-dobojskog kantona, doda novi član koji bi glasio: “Sve osobe na teritoriji Kantona uživaju pravo na pitku vodu kao univerzalno ljudsko pravo. Vodeni resursi su javno dobro kojim upravlja država. Vodeni resursi se primarno i trajno koriste kako bi građani imali pitku vodu i, u tom smislu, nisu tržišna roba, te ne mogu biti predmet privatizacije.”

Poslanici su u nastavku razmatrali i u skraćenom postupku donijeli Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, a u istoj proceduri i Zakon o dopuni Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu. U okviru Prijedloga izmjena Budžeta Zeničko-dobojskog kantona ukupni planirani prihodi su 293.379.000,00 KM, a ukupni planirani rashodi iznose 283.205.479,00 KM iz čega proizilazi pozitivan tekući bilans budžeta u iznosu od 10.173.521,00 KM, odnosno planiran je tekući suficit kojim je predviđeno pokriće dijela akumuliranog deficita.

Na ovoj sjednici poslanici su u skraćenom postupku razmatrali i donijeli Zakon o plaćama i naknadama policijskih službenika Zeničko-dobojskog kantona, a potom i Zakon o izmjeni Zakona o Javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici.

Skupština je potom donijela i dvije Odluke i to :

 • Odluku o dopunama Odluke o neposrednom učešću osiguranih lica u troškovima korišćenja zdravstvene zaštite i
 • Odluku o izmjeni Odluke o izboru stalnih radnih tijela 7. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

U konačnici rada prihvaćen je Izvještaj o radu Univerziteta u Zenici u 2016. godini sa Izvještajem o poslovanju Univerziteta u Zenici za 2016. godinu.

 

Stručna služba Skupštine

Objavljeno u Vijesti

Provodeći redovne aktivnosti iz oblasti kulture, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko –dobojskog kantona je organiziralo radni sastanak sa predstavnicima Organizacije Akcija za kulturu iz Sarajeva koja je jedan od deskova Kreativna Evropa BiH.

Program Kreativna Evropa nudi velike mogućnosti za afirmaciju bosanskohercegovačke kulture u evropskom i međunarodnom kontekstu. Realizacija zajedničkih projekata sa EU institucijama predstavlja važan doprinos promišljanju i stvaranju novih kulturnih sadržaja, a Desk Kreativna Evropa je tehnička potpora bosanskohercegovačkim aplikantima.

Razgovaralo se na temu potrebe uvođenja mehanizama za kofinansiranje projekata u sklopu programa Kreativna Evropa, te podizanja kapaciteta sektora kulture u ovom kantonu za pristupanje evropskim fondovima.

Ministar Mensur Sinanović je izrazio zahvalnost za informacije o šansama koje program Kreativna Evropa nudi za kulturne aktere Zeničko-dobojskog kantona, ističući opredijeljenost Vlade Kantona za razvoj i promociju kulture, te izrazio spremnost da Ministarstvo u narednom periodu preduzme konkretne korake za kreiranje transfera za svrhu kofinansiranja projekata podržanih od strane Kreativne Evrope koji bi služio kao stimulans kulturnjacima na području Kantona da se više prijavljuju na konkurse u sklopu ovog programa.

Na sastanku je dogovorena i organizacija sastanka sa direktorima ustanova kulture kao i predstavnicima lokalnih zajednica kako bi im se približio koncept EU programa Kreativna Evropa.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je izvršila isplatu šeste rate stipendija za 1486 korisnika stipendija, studenata - branilaca i članova njihovih porodica redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2016./2017. godinu u iznosu od 204.100,00 KM.

Raspodjela sredstava po lokalnim zajednicama je slijedeća:

 • Grad Zenica – 48.150,00 KM,
 • Općina Breza – 7.950,00 KM,
 • Općina Doboj Jug – 8.400,00 KM,
 • Općina Kakanj – 16.250,00 KM,
 • Općina Maglaj – 18.050,00 KM,
 • Općina Olovo – 9.150,00 KM,
 • Općina Tešanj – 19.050,00 KM,
 • Općina Usora – 4.850,00 KM,
 • Općina Vareš – 8.100,00 KM,
 • Općina Visoko – 20.550,00 KM,
 • Općina Zavidovići – 25.150,00 KM
 • Općina Žepče – 18.450,00 KM.

U Budžetu Kantona za 2017. godinu za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od 1.632.800,00 KM.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Župan Splitsko-dalmatinske županije u Republici Hrvatskoj Blaženko Boban je, zajedno s pročelnikom Odjela zajedničkih poslova Damirom Gabrićem, u sjedištu županije u Splitu primio izaslanstvo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na čelu s predsjedavajućim Skupštine, Jasminom Duvnjakom.

Razgovaralo se o mogućnostima saradnje ove dvije regije, s naglaskom na saradnju iz područja korištenja EU fondova, te o poziciji i statusu nacionalnih manjina.

Predsjedavajući Duvnjak naglasio je značaj otvorene i stalne komunikacije među susjedima koji dijele preko 1000 km državne granice, posebno u vremenima u kojima se ponovo oživljavaju demoni rata i podjela. "Zato ovu posjetu doživljavam kao poruku mira i ohrabrenja građanima s obje strane granice i kao početak saradnje u području privrede, turizma, kulture i sporta. Uz prošlost koju pamtimo i iz koje učimo, moramo danas mnogo više raditi za sigurniju budućnost i dobrobit naših naroda!" - zaključio je predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, pozivajući župana Bobana i njegove saradnike u posjetu Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

Župan Boban je pozdravio unaprijeđenje međuregionalne saradnje i podsjetio je da je u Splitu nedavno organizovan susret županijske razvojne agencije RERA i razvojnih agencija iz Federacije BiH na temu uspješnog regionalnog upravljanja.

Na kraju radnog susreta pohvaljena je saradnja ove županije s predstavnicima, kako bošnjačke tako i svih drugih nacionalnih manjina i obećana je uzvratna posjeta Zeničko-dobojskom kantonu naredne godine.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak u Splitu je prisustvovao Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana državnosti BiH.

Organizatori manifestacije bili su Koordinacija bošnjačkih organizacija Splita i Splitsko-dalmatinske županije koju čine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine, Udruga Bošnjaka branitelja domovinskog rata RH i Kulturno društvo Bošnjaka Preporod Split.

Ceremoniji koja se održala u dvorani Časničkog doma u Lori na Poljudu prisustvovali su između ostalih i izaslanik gradonačelnika Splita, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije, predstavnici konzularnog zbora i brojni drugi gosti.

Predsjedavajući Duvnjak istakao je značaj dobrosusjedskih odnosa BiH i Republike Hrvatske, te naglasio da su kroz mir, ravnopravnost svih naroda, cjelovitost države, antifašizam i zajednički prosperitet poruke ZAVNOBiH-a iz 25.novembra 1943.godine i danas vrlo aktuelne i životne.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kada obilježavamo i slavimo jedan od najvažnijih historijskih događaja, s ponosom se prisjećamo svih onih koji su doprinijeli opstanku i razvoju naše jedine domovine.

Zahvaljujući svima njima, danas smo u prilici živjeti u slobodnoj domovini, sa nadom da su pred nama dani ljepše i svjetlije budućnosti.

Principi ZAVNOBIH-a, kojima je naglašeno da Bosna i Hercegovina pripada svakom njenom građaninu i da su tolerancija i zajednički život jedini ispravan put za sve, danas su nam potrebniji nego ikada do sada. 

U duhu tih misli građanima Zeničko-dobojskog kantona, iskreno čestitamo 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine, sa željom da svojim radom i zalaganjem stvorimo uslove za bolje sutra, te da time jačamo državnost svoje domovine po mjeri svih njenih građana.

 

 

PREMIJER
Miralem Galijašević
PREDSJEDAVAJUĆI
Jasmin Duvnjak
Objavljeno u Vijesti

Danas je u Uredu Miralema Galijaševića, premijera Zeničko-dobojskog kantona potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području Zeničko-dobojskog kantona. Kolektivni ugovor su potpisali ministar zdravstva Dragoljub Brenjo i Haris Husremović, predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije. Potpisivanju Kolektivnog ugovora su prisustvovali članovi Upravnog odbora ovog sindikata. Ovim je i formalno prekinut štrajk doktora medicine i stomatologije.

Premijer Galijašević je izjavio: “Izražavam zadovoljstvo zbog postignutog dogovora sa ovim sindikatom i prekidom štrajka i najavljujem da ćemo uskoro započeti pregovore o novom Kolektivnom ugovoru  za 2018. godinu sa KO Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu. „

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Danas je u Uredu Miralema Galijaševića, premijera Zeničko-dobojskog Kantona potpisan Sporazum o usaglašavanju teksta Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području Zeničko-dobojskog kantona između Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Sporazum su potpisali Miralem Galijašević premijer, Zeničko-dobojskog kantona  i  dr. Haris Husremović, predsjednik Samostalnog  strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona je izrazio zadovoljstvo zbog potisivanja ovog sporazuma nakon kojeg će uslijediti i potpisivanje Kolektivnog ugovora za 2018. godinu.

Dr. Husremović se zahvalio pregovaračkom timu Vlade na razumijevanju i pristajanju na rješavanje zahtjeva ovog sindikata medicine i stomatologije i najavio prekid štrajka.

Dragoljub Brenjo, ministar zdravstva je najavio i nastavak pregovora sa Kantonalnim odborom  Nezavisnog  strukovnog sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na utvrđivanju Kolektivnog ugovora za 2018. godine.

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

U okviru radne posjete Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport sa sardnicima je obišao dvije zeničke škole na kojim se izvode radovi koji su finansirani sredstvima Budžeta  zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu.

Na ime sanacije školskog objekta centralne škole OŠ "Vladimir Nazor" Zenica od posljedica elementarnih nepogoda, koje su zadesile ovu školu januara 2017. godine, odobreni su radovi u vrijednosti od ukupno 77.200,00 KM. Nakon obilaska pomenute škole konstatovano je da radovi teku po planu.

Za radove na sanaciji krova na fiskulturnoj sali OŠ "Meša Selimović" Zenica, kao i sanaciju krovova u posljednje dvije godine, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona izdvojilo je ukupno 62.000,00 KM. Također je izvršena i zamjena dijela elektroinstalacija u vrijednosti od 7.000,00 KM. Svi planirani radovi su okočani.

Prisutni su izrazili veliko zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom izvedenih radova.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 3

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma