JAVNI POZIV ZA RECENZENTE PREDMETNIH KURIKULUMA ZA REDOVNE OSNOVNE ŠKOLE I GIMNAZIJE U ZENIČKO-DOBOJSKOM KANTONU

06 Okt 2021
255 puta

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica, kao upravna organizacija u sastavu ovog ministarstva,  u saradnji sa Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, implementiraju  Projekat ''Kvalitetno obrazovanje kroz kurikularnu reformu''. Ovaj projekat uključuje podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini resornom Ministarstvu u pogledu unapređenja kvaliteta i inkluzivnosti obrazovanja kroz razvoj predmetnih kurikuluma za osnovno i srednje opće obrazovanje (gimnazije) zasnovanih na ishodima učenja, u skladu sa dokumentom Zajednička jezgra nastavnih planova i programa definirana na ishodima učenja u Bosni i Hercegovini, koji je donesen od strane Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

  Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona je objavilo Javni poziv  za prijavu kandidata za voditelje i članove predmetnih radnih grupa za izradu predmetnih kurikuluma za redovne osnovne škole i srednje opće obrazovanje (gimnazije) u Zeničko-dobojskom kantonu, u skladu sa Zajedničkom jezgrom nastavnih planova i programa definiranoj na ishodima učenja. Po okončanju javnog poziva, formiran je Stručni tim koji broji 36 članova (14 koordinatora ispred Pedagoškog zavoda Zenica i 21 voditelj predmetnih radnih grupa). Osim Stručnog tima formirana je 21 predmetna radna grupa za izradu nacrta predmetnih kurikuluma. Radne grupe su formirane unutar devet obrazovnih područja: društveno-humanističko područje, prirodne nauke, matematika, Bosanski/ Hrvatski/Srpski jezik i književnost, strani jezici, tjelesni i zdravstveni odgoj/fizičko i zdravstveno vaspitanje, umjetničko područje, tehnika i informatika i vjeronauk-a.  U okviru 21 predmetne radne grupe bilo je angažirano 150 obrazovnih profesionalaca, od čega je 137 odabrano na osnovu javnog poziva Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

  Članovi Stručnog tima su u periodu od novembra 2020. do januara 2021. godine prošli metodološku obuku za izradu kurikuluma baziranog na ishodima učenja, obuku za analizu postojećih nastavnih planova i programa u Zeničko-dobojskom kantonu, obuku o primjeni platforme za kurikulum, obuku o elementima savremenog kurikuluma, te pristupili izradi operativnog plana djelovanja. Nakon obuka otpočelo se sa aktivnostima na razvoju nacrta predmetnih kurikuluma. Ova aktivnost je finalizirana 12.07.2021. godine. Urađeno je 45 nacrta predmetnih kurikuluma za redovne osnovne škole i gimnazije baziranih na ishodima učenja, a u skladu sa dokumentom Zajednička jezgra nastavnih planova i programa definirana na ishodima učenja u Bosni i Hercegovini, koji je donesen od strane Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Od 19.07.2021. godine do 17.09.2021. godine realizirana  je treća projektna aktivnost koja se odnosila na javne rasprave o nacrtima predmetnih kurikuluma. Cilj javne rasprave je informiranje stručne, naučne i šire javnosti o dosadašnjim projektnim aktivnostima i prikupljanje povratnih informacija od nastavnika iz redovnih osnovnih škola i gimnazija sa područja Zeničko-dobojskog kantona u svrhu poboljšanja nacrta predmetnih kurikuluma.

 Pristup dokumentima predmetnih kurikuluma za redovne osnovne škole i gimnazije, koji su nastali kao rezultat aktivnosti u okviru Projekta ''Kvalitetno obrazovanje kroz kurikularnu reformu'' moguć je i dalje  putem Platforme http://kurikulumpzzdk.ba

Predmetne kurikulume možete pogledati na dva načina:

  1. na Platformi  u dijelu Elementi kurikuluma pri čemu je potrebno da se prijavite pomoću 
    Korisničko ime: kurikulumzdk
    Lozinka: kurikulumzdk
  2. kao .pdf dokumente u dijelu Dokumenti

 

Sadržaji predmetnih kurikuluma su u radnoj, nelektorisanoj verziji i predstavljaju stajališta predmetnih radnih grupa koje su radile na njihovoj izradi.

 

Od 07.10.2021. godine do 30.11.2021. godine realizira se četvrta projektna aktivnost koja se odnosi na recenziranje nacrta predmetnih kurikuluma.  Ova aktivnost uključuje objavu Javnog poziva za prijavu kandidata za recenzente, recenziranje  predmetnih kurikuluma, pripremu predmetnih kurikuluma  za lektorisanje i njihovu službenu objavu, a u skladu sa Rokovnikom projektnih aktivnosti.

Sadržaj Javnog poziva i obrazac za prijavu  nalaze se na web stranici Vlade Zeničko-dobojskog kantona https://www.zdk.ba/ u dijelu JAVNI POZIVI.

O svim ostalim aktivnostima, koje slijede nakon recenziranja  predmetnih kurikuluma, stručna, naučna i šira javnost, te redovne osnovne škole i gimnazije na području Zeničko-dobojskog kantona će biti blagovremeno obaviještene.

 

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma