JUPIĆ: MINISTARSTVO ZDRAVSTVA ZDK PODRŽAVA IZMJENE ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA

11 Jan 2021
153 puta

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić potvrdio je da je na inicijativu Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i ZDK, u ovom ministarstvu prošle sedmice održan sastanak s predstavnicima jedne farmaceutske kuće koji su ponudili mogućnost nabavke Pfizerove vakcine protiv virusa Covid-19.

Međutim, na sastanku je konstatirano da kantoni ne mogu vršiti nabavku ovih vakcina zbog ograničenja iz postojećeg Zakona o javnim nabavkama BiH, za kojeg Jupić smatra da je "trom i sazrio za radikalne promjene".

- Problem ograničenja javnih nabavki nije samo specifikum ZDK-a, nego i ostalih kantona, FBiH i kompletne države. U najboljem slučaju, kompletna procedura nabavke bi trajala dva-tri mjeseca, a svjedoci smo da će puno prije biti obezbijeđene vakcine sa nivoa FBiH - rekao je Jupić.

Jupić se zahvalio Sindikatima doktora medicine i stomatologije FBiH i ZDK što su organizirali sastanak i što žele pomoći prilikom nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Naglasio je da će ovo ministarstvo podržati inicijativu za izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH, ali da zadnju riječ imaju parlamentarci koji donose ili mijenjaju zakone i odluke.

- Izmjene koje mi predlažemo nisu ni u kojem slučaju usmjerene na to da se pojedincima daju prekomjerne ovlasti i da može raditi ko šta hoće. Bilo kakva nesposobnost, nesnalaženje ili kriminal u provođenju nekih aktivnosti treba i mora da bude sankcionisan, a to je predviđeno drugim zakonskim aktima, tako da ćemo mi sa svoje strane iskoristiti sve da krenemo u procedure izmjene ovog zakona - rekao je Jupić.

Pozvao je nadležne u Vladi, nadležnom ministarstvu i parlamentarce da obrate pažnju na nefunkcionalnost postojećeg Zakona o javnim nabavkama te osmisle kvalitetna rješenja koja će omogućiti da se izuzmu ili olakšaju javne nabavke u zdravstvenom sektoru barem u vrijeme epidemija, pandemija i stanja prirodne nesreće.

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma