KRIZNI ŠTAB ZDK TRAŽI 25 RESPIRATORA, OBOLJELI BEZ SIMPTOMA MOĆI ĆE OSTATI KOD KUĆE

16 Jul 2020
192 puta

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona uputit će zahtjev Federalnom štabu civilne zaštite da ovom kantonu dodijeli 25 od ukupno 100 respiratora iz Kine koji su nabavljeni za potrebe zdravstvenog sektora u Federaciji BiH.

"Mislim da je zahtjev korektan, jer su u dosadašnjim podjelama najmnogoljudniji kantoni, kao što su Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Zapadno-hercegovački kanton, puno bolje prošli od Zeničko-dobojskog kantona, s obzirom na nadležnost Federacije BiH nad kliničkim centrima. Nadam se da ćemo naići na pozitivan odgovor i da ćemo dobiti ono što bi realno pripadalo ZDK-u i eventualno staviti respiratore u svrhu zbrinjavanja naših pacijenata", rekao je dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK.

Jupić je nakon današnje sjednice Kriznog štaba ocijenio je da je trenutna epidemiološka situacija u ovom kantonu stabilna, navodeći da je aktivnih 300 slučajeva zaraze, dok je 370 ljudi ozdravilo.

Istakao je da se Zeničko-dobojski kanton uspješno bori protiv pandemije već 5-6 mjeseci, ali da polako dolazi do zamora zdravstvenog osoblja i slabljenja materijalnih resursa. Zbog toga je, dodaje, Krizni štab krenuo u izmjene Kriznog plana kojima će omogućiti oboljelima sa lakšom kliničkom slikom da, umjesto bolničkog liječenja, ostanu u izolaciji kod kuća.

"Pacijenti bez bilo kakvih simptoma i sa odgovarajućim uslovima boravka u svojim sredinama, bez komorbiditeta i medicinskih indikacija, moći će se uz saglasnost sanitarnog inspektora, ljekara porodične medicine i higijensko-epidemiološke službe i pod određenom formom zdravstvenog nadzora, držati i kod kuća. To će rasteretiri kapacitete Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj gdje su do sada bili isključivo smještani svi pacijenti", rekao je Jupić, ističući da će svi pacijenti koji budu imali potrebu za bolničkim liječenjem i dalje biti hospitalizirani u Zenici ili Tešnju.

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma