PREMIJER GANIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI U VISOKOM: SAČUVATI DOSTOJANSTVO I TEKOVINE OSLOBODILAČKE BORBE ARBIH Istaknuto

15 Apr 2019
415 puta

Centralna svečanost povodom obilježavanja 27. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine za Zeničko-dobojski kanton održana je u Visokom.

Odata je počast i položeno cvijeće na Spomen kosturnici palim borcima NOR-a, Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima te spomen obilježju na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, a upriličen je defile učesnika ulicama Visokog na čelu sa mladima koji su nosili ratne zastave jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svečana akademija održana je u Kulturnom centru "Altindag" uz bogat kulturno-umjetnički program, a pod pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Uime Vlade, svečanoj akademiji prisustvovali su premijer Mirza Ganić, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, te ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović.

Uz čestitke svim patriotama BiH, posebno porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima najvećih ratnih priznanja, premijer Ganić se založio za očuvanje dostojanstva i tekovina borbe Armije RBiH i MUP-a protiv nesrazmjerno jače sile agresora, u uslovima međunarodnog embarga i humanitarne krize.

"Historija ratova ne pamti primjer da je bilo koja država bila prinuđena da se brani u tako složenim uslovima. Borci Armije RBiH su bili obični ljudi, skromni, hrabri, dostojanstveni, moralni, privrženi vrijednostima dobra a suprotstavljeni zlu svake vrste, bez obzira otkuda i od koga ona dolazila. Upravo zato se ponosimo našom Armijom i ponašanjem njenih pripadnika", kazao je Ganić.

Dostojanstvo ćemo, ističe, sačuvati ako budemo ispunjavali moralne i sve druge obaveze prema boračkoj populaciji, porodicama šehida, poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i civilnim žrtvama rata, te kada izgradimo državu i društvo u kojem će svaki pošteni građanin ove zemlje vidjeti jasnu i optimističnu budućnost za sebe i svoju zemlju.

"Nažalost, situacija u BiH je vrlo složena. Blokada nužnih reformi nosi veliku štetu svim građanima i narodima, ponavljaju se prijetnje teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i miru na ovim prostorima. Svi koji to čine moraju znati da ćemo našu domovinu BiH, ako zatreba, braniti svim sredstvima i po svaku cijenu. Branit ćemo je prije svega mudrošću i dobronamjernošću. Budimo optimisti, okrenimo se budućnosti, racionalno i ljudski protumačimo interese naroda i građana ove zemlje i krenimo u pravom smijeru", poručio je premijer ZDK.

 

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma