UNIVERZITET U ZENICI PRVI I JEDINI REAKREDITIRANI UNIVERZITET U FEDERACIJI BIH

10 Apr 2019
511 puta

Univerzitet u Zenici uspješno je tokom marta prošao eksternu evaluaciju i institucionalnu reakreditaciju, čime je postao prvi univerzitet u Federaciji Bosne i Hercegovine kojeg je reakreditirala Agencija za razvoj visokog obrazovanja Bosne i Hercegovine.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji istakao rektor Damir Kukić, na zeničkom univerzitetu mogu biti ponosni na tu činjenicu, ali su svjesni da ih očekuje još puno posla da akreditiraju sve svoje studijske programe, njih ukupno po 32 na prvom i drugom ciklusu te još dva studijska programa na trećem ciklusu studija.

"Mi smo sada prvi i jedini reakreditirani univerzitet u FBiH. Osim toga, akreditirano je pet studijskih programa, a akreditacija će, umjesto dosadašnje četiri, sada vrijediti pet godina. Postavlja se pitanje i šta ovo znači za UNZE? Naime, nakon pojedinih natpisa kako je istekla akreditacija te da diplome UNZE-a neće važiti, ovo je za nas vrlo važno pred nastupajući upisni rok", kazao je Kukić, koji je čestitao svim zaposlenicima te podvukao da ova akreditacija potvrđuje koliko poklanjaju pažnju kvaliteti i uspostavi određenih procedura.

Kukić je istakao da reakreditacija nikada nije ni dolazila u pitanje, a napomenuo je kako su bili vrlo uporni te da su još i prošle godine, prije nego im je u septembru 2018. godine i istekla prva akreditacija, bili spremni za proces reakreditacije. U tome su ih usporili problemi na višim nivoima, na koje UNZE nije mogao uticati.

"Znam koliko je ovaj postupak važan za UNZE. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, samim tim i Vlada Zenićko-dobojskog kantona, nastavit će maksimalno podržavati UNZE. Posebna podrška bit će pružena da se ispune i eventualne preporuke komisije koja je radila reakreditaciju UNZE-a, jer postoje poslovi koje sam Univerzitet ne može uraditi", kazao je novi ministar obrazovanja u Vladi ZDK Spahija Kozlić, koji je rektoru Kukiću i uručio rješenje o institucionalnoj reakreditaciji.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta, koji je bio i šef tima za reakreditaciju UNZE-a Malik Čabaravdić navodi da je posao završen u vrlom kratkom roku, koji je došao nakon usvajanja svih potrebnih dokumenata za posjetu stručnjaka pa do roka koji je dala Evropska komisija da se taj proces završi.

"To je bio enorman posao, koji je završen u kratko vrijeme i vrlo kvalitetno. Zahvalio bih svima koji su u tome učestvovali. Mada su rokovi bili kratki, proces nije trpio i izvještaj komisije stručnjaka, na nekih 150 stranica, sadržavao je sve potrebne informacije koje smo naveli u evaluacijskom izvještaju. I preporuke na kojima, naravno, sada treba da radimo", naglasio je on.

UNZE sada bez smetnji može nastaviti sudjelovati te aplicirati na razne međunarodne programe, između ostalog i "Erasmus +", koje raspisuje Evropska komisija za visoko obrazovanje.

 

FENA

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma