SOCIJALNI PARTNERI ZADOVOLJNI RADOM EKONOMSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA ZDK

24 Dec 2018
2024 puta

Saradnja socijalnih partnera u Zeničko-dobojskom kantonu nakon oživljavanja socijalnog dijaloga u februaru prošle godine je izuzetno dobra, istakli su svi akteri na press konferenciji nakon 12. redovne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća ZDK.

„Tajna uspjeha ove Vlade je upravo kvalitetan socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima. U narednom periodu ćemo učiniti sve da se dijalog dodatno poboljša“, kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Poslodavci su se zahvalili Vladi i premijeru Galijaševiću na učinjenim naporima da se obnovi socijalni dijalog koji je prekinut u mandatu prethodne Vlade 2011. godine.

„Mogu reći na osnovu analiza koje smo radili u Udruženju poslodavaca FBiH da je ovo najuspješnije Ekonomsko-socijalno vijeće koje je iznijelo na svojim dnevnim redovima brojna aktuelna pitanja od značaja za sve socijalne partnere", kazao je Ibrahim Meškić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK koje djeluje pri Udruženju poslodavaca FBiH.

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović rekao je kako su u radu Ekonomsko-socijalno vijeća aktivno sudjelovali svi članovi Vlade, kao i direktori javnih ustanova i privrednih društava, a stavove Ekonomsko-socijalnog vijeća podržavala je i Skupština ZDK.

"I danas je na dnevnom redu bila važna tačka, a to je prednacrt Zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca na području FBiH. Vodili smo kvalitetnu raspravu, a sugestije socijalnih partnera bit će uzete u obzir prilikom pripreme prijedloga za kantonalnu Skupštinu", kazao je Šahinović.

I u Kantonalnom odboru Saveza samostalnih sindikata ZDK zadovoljni su radom ESV-a i odnosima među socijalnim partnerima.

"O svemu razgovaramo i tražimo najmanji zajednički sadržilac u interesu sve tri partnera, što i jeste i suština funkcionisanja ovog "tronošca" kroz Ekonomsko-socijalno vijeće. Ovo je dobar školski primjer načina funkcionisanja socijalnog dijaloga u BiH", kazao je predsjednik Mirnes Isaković.

Isaković je istakao kako sindikati i poslodavci u ZDK kroz ESV imaju mogućnost da diskutuju o zakonima i mjerama koje donosi federalni nivo, ali da njihove primjedbe ne stižu do federalnih vlasti jer Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH ne radi već 14 mjeseci.

 

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma