ODRŽANA ZAVRŠNA OBUKA ZA IZRADU PLANOVA INTEGRITETA ZA OBRAZOVNE INSTITUCIJE U ZDK

13 Dec 2018
713 puta

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizirao je u Zenici završnu obuku za izradu planova integriteta za predstavnike osnovnih i srednjih škola iz ZDK, koji su nominirani za kontakt tačke za borbu protiv korupcije u obrazovnim institucijama. Plan integriteta je integralni akt borbe protiv korupcije urađen po jedinstvenoj metodologiji, koji je baziran na procjeni korupcijskih rizika od strane samih institucija.

"Ministarstva, javne ustanove i zavodi u ZDK već su izradili planove integriteta, a obrazovne institucije radimo zajednički tako da bi sve ustanove obrazovnog sistema trebale sačiniti ove planove kojima se prepoznaju mogući rizici za pojavu korupcije u njihovim djelatnostima", kazala je Meliha Omerspahić, predsjednica Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije.

Okvirni rok za izradu planova integriteta je kraj marta iduće godine.

Službenik za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH Daut Bajramović kazao je da OSCE podržava međusobnu saradnju svih nivoa vlasti u BiH, te se zalaže za jačanje institucionalnog okvira i politika, istovremeno potičući adekvatno uključenje građana u ove procese.

"Misija OSCE-a već dvije godine ostvaruje plodonosnu saradnju sa Timom Vlade ZDK za borbu protiv korupcije. Na ovaj način želimo pomoći izgradnju snažnog, efikasnog i efektivnog sistema za borbu protiv korupcije u institucijama ZDK. Aktivnosti Tima i institucija ZDK u oblasti prevencije, koordinacije i općenito borbe protiv korupcije nisu ostale nezapažene, čak šta više, neka od rješenja korištena su kao primjer dobre prakse na drugim područjima BiH", kazao je Bajramović, dodavši kako iskustva u svijetu pokazuju da prevencija korupcije daje bolje rezultate od represivnih mjera.

 

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma