PREMIJER GALIJAŠEVIĆ NA AKADEMIJI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: MORAMO NASTAVITI HOD KA BUDUĆNOSTI I EVROPSKIM INTEGRACIJAMA Istaknuto

23 Nov 2018
758 puta

U povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je svečana akademija u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Uz kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali Kamerni simfonijski hor, Ženski hor II gimnazije, Orkestar harmonika Srednje muzičke škole Zenica i glumica Bosanskog narodnog pozorišta Sabina Kulenović, prigodan govor, uz čestitke građanima povodom Dana državnosti, održao je premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević.

Govor premijera ZDK prenosimo u cjelosti:

"Poštovane dame i gospodo, cijenjeni gosti, dragi prijatelji, mediji!

Dozvolite mi da uz pozdrave i izraze dobrodošlice vama u ovoj sali, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine, u ime Zeničko-dobojskog kantona, čestitam 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ova akademija je prilika da se sa velikim poštovanjem sjetimo svih onih hrabrih Bosanaca i Hercegovaca koji su se tog dana, prije 75 godine okupili u Mrkonjić Gradu, na zasjedanju ZAVNOBiH-a da bi potvrdili identitet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine.

Ove historijske činjenice su nepobitne jer je ZAVNOBiH djelo i tekovina svih građana Bosne i Hercegovine, čijim se odlukama na nepokolebljiv način potvrđuje historijsko-politički individualitet Bosne i Hercegovine, multireligijske, multietničke i multikulturalne države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana.

Značaj ovog datuma posebno je potvrđen u borbi protiv agresije između 1992. i 1995. godine. ZAVNOBiH je potvrdio državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Evropi. Stoga je današnja generacija veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma, sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države. Svojim otporom i hrabrošću, patrioti naše zemlje ostali su na nivou ove slavne tradicije i uspjeli u proteklom ratu sačuvati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine.

S velikim poštovanjem, prisjećamo se i svih patriota koji su s početkom agresije na međunarodno priznatu državu BiH 1992. godine, ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta, a posebno se prisjećamo onih koji su u toj časnoj borbi dali i svoje živote.

Poštovane dame i gospodo,

ovogodišnji Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježavamo u vremenu kada se u našoj zemlji završeni Opći izbori. Nadam se da će izabrani predstavnici svih političkih partija imati snage da interese države BiH i njenih građana stave na prvo mjesto a zatim svoje partikularne interese.

Teškoće u organizaciji kompletne strukture vlasti na nivou države, također, ukazuju na određena nastojanja da se država Bosna i Hercegovina marginalizuje kao ustavna tvorevina te da se, po želji nekih grupa, na kraju rastoči i nestane.

Ova zemlja priprema se da u dogledno vrijeme postane članicom Evropske unije, dakle, da ide naprijed, ka integracijama, a ne nazad, ka separaciji i odvajanju.

Neophodne promjene koje će uslijediti značit će, prije svega, efikasniji sistem organizovanja države na svim nivoima, te jačanje vladavine zakona u cjelini.

Sigurno je jedno, i pored brojnih teškoća, procesi modernizacije naše države nastavljaju se u svakom pogledu. Osim na strukturalnom, državnom i političkom nivou, napredak se bilježi i u sferi privrede, a u okviru toga, evidentno je i sve veće jačanje izvoza proizvoda iz BiH. Najnoviji pokazatelji obima proizvodnje i stepena izvoza upućuju na to da Bosna i Hercegovina ide ka ekonomskom napretku i razvoju.

Znamo da je ekonomski i privredno jaka zemlja rezultat dobre pravne i ustavne uređenosti neke državne zajednice i obratno – funkcionalno uređena država, uz resurse koje mi posjedujemo, uvijek će u krajnjem morati dati za rezultat razvijenu privredu i uspješnu ekonomiju. Vlada ZDK koju sam predvodio u prethodnom periodu je učinila sve da podstakne i stvori ambijent za jačanje svih oblasti života, počevši od proizvodnje, preko trgovine i sektora usluga, do jačanja obrazovanja, zdravstva, pitanja mladih, rada pravosuđa, socijalne zaštite i policije te brojnih drugih segmenata koji su nezaobilazni dio naših života.  

Zbog svega što sam prethodno pomenuo, nadam se da dijelim i vaše uvjerenje kada kažem da nije pitanje hoće li Bosna i Hercegovina uspjeti da realizira sve promjene koje su dosad pokrenute, već je samo pitanje – kada će se to desiti. Siguran sam da ako svako od nas uradi svoj dio posla, savjesno i odgovorno, da ćemo ovaj cilj mnogo brže, efikasnije i lakše ostvariti.

Ne zaboravljajući svoju prošlost, nego crpeći iz njenih bolnih, ali poučnih događaja, moramo naći snagu da nastavimo hod ka budućnosti koja se zove evropske integracije i pridruživanje velikoj porodici razvijenih zemalja svijeta. Za taj i takav cilj vrijedi se boriti. Stoga, dame i gospodo, uz sjećanje i odavanje dužnog poštovanja svim onim Bosancima i Hercegovcima koji su dali svoje živote za ovu zemlju, još jednom čestitam vam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine", kazao je premijer Galijašević.

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma