ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON POSVEĆEN EUROPSKOM PUTU BOSNE I HERCEGOVINE

19 Okt 2018
617 puta

U Zenici je održana sjednica Komisije za europske integracije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kao stalnog radnog tijela koje se bavi općim pitanjima u vezi sa EU integracijama, nadziranjem približavanja našeg zakonodavstva europskom pravnom naslijeđu, informisanjem o korištenju dodijeljenih sredstava iz fondova EU, te posebno praćenjem izvršavanja prava i obaveza našeg Kantona na europskom putu države Bosne i Hercegovine.

Kantonalna koordinatorica za EU integracije Đenana Čolaković upoznala je članove Komisije sa aktuelnim stanjem na planu izvršavanja obaveza na EU putu. Zajednički je konstatovano da je Zeničko-dobojski kanton sve svoje dosadašnje obaveze na polju europskih integracija ispunjavao pravovremeno, kvalitetno, poštujući i slijedeći najviše standarde, te potpuno uvažavajući ustavne nadležnosti. Na Upitnik Europske komisije, ZDK je odgovorio znatno prije roka, dostavljanjem 1086 doprinosa na 849 pitanja. Pored toga, Zeničko-dobojski kanton je u roku dao odgovore iz svoje nadležnosti i na 130 dodatnih pitanja, od ukupno 655 dodatnih pitanja iz Upitnika koja su Bosni i Hercegovini dostavljena u junu ove godine.

Komisija je pozdravila napore koje čini Vlada Kantona i kantonalna koordinatorica za EU integracije i zaključila da se jednom godišnje na Skupštini ZDK mora naći Informacija o izvršavanju obaveza na putu EU integracija, te da se dodatno trebaju osnažiti kapaciteti ZDK za ove poslove.

"Sva ova dosegnuća su rezultat jedne opće posvećenosti Vlade, Skupštine, svih kantonalnih organa uprave i njihovih zaposlenika europskom putu Bosne i Hercegovine i odanosti EU vrijednostima i standardima" - naglasio je predsjedavajući Komisije za EU integracije i predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak.

Članovi prvog saziva Komisije za EU integracije su: predsjedavajući Jasmin Duvnjak, zamjenica Draženka Subašić, te članovi: Ivo Tadić, Almedin Aliefendić, Sretko Radišić, Dženana Brkić Šabić, Muharem Saračević i Edita Vuković Antolović.

 

Stručna služba Skupštine

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma