PROJEKT ENERGETSKE EFIKASNOSTI VLADE ZDK: UTOPLJENI ŠKOLSKI OBJEKTI ZA BOLJE USLOVE RADA UČENIKA I NASTAVNIKA

24 Avg 2018
1133 puta

Projekt energetske efikasnosti kojeg realizira Vlada Zeničko-dobojskog kantona obuhvatio je značajan broj škola na ovom području, među kojima i dvije velike škole u Zavidovićima - Prvu osnovu školu i OŠ "Kovači".

U Prvu osnovnu školu Zavidovići, jednu od najvećih osnovnih škola u BiH koju pohađa 1.241 učenik raspoređen u 40 odjeljenja, uloženo je više od jedan milion maraka, od čega je kantonalna Vlada obezbijedila 700.000 KM, a ostatak su kreditna sredstva Svjetske banke. Škola je prvo dobila novu fasadu, stolariju i krov, a potom i novu kotlovnicu, koja istovremeno zagrijava i Tehničku školu, a projekt je zaokružen utopljavanjem sportske dvorane.

Ljetni raspust iskorišten je za izvođenje radova na unapređenju energetske efikasnosti i u OŠ "Kovači", koju pohađa oko 580 učenika iz četiri mjesne zajednice. Japanska ambasada ranije je finansirala zamjenu stolarije, turska općina Nilufer i Ambasada Slovenije u BiH pomogli su obnovu fiskulturne sale, školskog poligona, opremanje kabineta informatike kao i radove na Područnoj školi "Brezik". Pri kraju su radovi na utopljavanju fasade koje su zajedno finansirali Vlada Zeničko-dobojskog kantona i UNDP, sredstvima u iznosu od 100.000 KM.

"Od izgradnje škole u Kovačima 1950. godine nije bilo značajnijih ulaganja do posljednje četiri godine. Iz budžeta ZDK i kroz projekte u školu je uloženo oko 400.000 KM, a rezultat je mnogo bolji ambijent za rad naše djece i nastavnika, a ujedno i efekat štednje koji će se ogledati u smanjenoj potrošnji energije. Sljedeći projekt u ovoj školi bit će rekonstrukcija kotlovnice i zamjena dotrajalog kotla na ugalj novim kotlom na drveni pelet, s tim da će prioritet biti i zamjena kotla u Područnoj školi Brezik", rekao je Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, koji je zajedno sa premijerom Miralemom Galijašević obišao radove na ovim školskim objektima.

Premijer Galijašević istakao je opredjeljenje Vlade da nastavi s projektom energetske efikasnosti u školama, naglasivši značaj zajedničkog djelovanja sa lokalnom zajednicom.

"Praktično imamo kombinaciju opredijeljenosti Vlade da ulažemo u sanaciju i rekonstrukciju škola, a s druge strane imamo sposoban menadžment, direktora i moram naglasiti roditelje koji žele da učestvuju u svemu ovome, a često i sami raditelji učestvuju u sufinansiranju radova. Zbog toga će ovaj projekt biti jedan od prioriteta našeg rada u narednom periodu", kazao je premijer ZDK.

U Zeničko-dobojskom kantonu postoji stotinu osnovnih i srednjih škola sa oko 300 objekata, u koje je kroz kapitalna ulaganja u periodu 2015-2018. godina investirano 14,5 miliona KM. Samo u okviru projekta energetske efikasnosti rekonstruisano je i energetski utopljeno 28 centralnih škola.

 

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma