NOVA TEHNOLOGIJA ZAGRIJAVANJA VISOČKE ŠKOLE

28 Dec 2017
628 puta

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport  Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović sa predstavnikom Caritas Švicarske upriličio je posjetu OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" Donje Moštre Visoko povodom završetka radova uvođenja grijanja na bazi ugradnje geotermalnih dizalica toplote namjenjene za zagrijavanje školskog prostora područne škole "Orašac" i to na način primjene ESCO modela finansiranja projekta Energijske efikasnosti (EE) i Obnovljivih izvora energije (OIE). Projekat se realizovao u saradnji sa Caritasom Švicarske.

Na područnoj školi "Orašac", koja je u okviru Projekta potpuno energetski sanirana (zamjena stolarije i postavljanje termofasade) su nakon urađenog energetskog audita, implementirane mjere energetske efikasnosti a potom energent ugalj zamjenjen toplotnom pumpom, pa je zagrijavanje ove škole  potpuno ekološki prihvatljivo i nema nikakav štetan uticaj na okoliš. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 38.057,55 KM. Napravljene procjene govore da bi povrat investicija u novi sistem grijanja bio u roku od 5 godina.

Pored ove škole u ZDK u okviru projekta “Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost integrirana u ruralni razvoj i smanjenje siromaštva u BiH”, Caritas Švicarske je uradio kompletnu sanaciju i zamjenu energenta u još 2 osnovne škole koje se nalaze u općinama Žepče i Zavidovići. 

Ovako ozbiljan pristup kod sanacije škola i zamjena energenta koji je uradio Caritas Švicarske uz podršku i djelomično sufinansiranje i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK bi mogao postati model za sanaciju škola i javnih ustanova u BiH.

Pored obilaska OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" Donje Moštre ministar Sinanović i predstavnik Caritasa Švicarske obilišli su i dvije srednje škole u Visokom, i to:

  • MSŠ "Hazim Šabanović" Visoko na kojoj se,također, u 2017. godini kroz projekat EE vršila rekonstrukcija škole finansirana budžetskim sredstvima u iznosu od 92.340,00 KM i
  • Gimnaziju "Visoko" na kojoj se u 2018. Godini, također, planiraju radovi kroz projekte EE kao i ostali neophodni radovi.

 

 

Press služba

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma