Odobren projekat iz Programa Interreg Dunavske transnacionalne saradnje 2014-2020- PROJEKAT EDU-LAB

19 Dec 2016
1565 puta

Opšti cilj Dunavskog transnacionalnog programa (DTP) je promocija ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u Podunavlju kroz integraciju politika u pojedinim područjima djelovanja. Kako bi se postigao viši stepen teritorijalne integracije vrlo heterogenog područja Podunavlja, Program Dunavske transnacionalne saradnje će djelovati kao pokretač politika sa ciljem rješavanja zajedničkih izazova i potreba u specifičnim područjima u kojima se očekuje da transnacionalna saradnja ostvari konkretne rezultate. U programu učestvuje ukupno 14 zemalja (9 članica EU, 3 IPA zemlje i dvije ENI partnerske države).

Prvi poziv za projektne prijedloge u okviru Dunavskog transnacionalnog programa je bio otvorenod 23.09. 2015. do 09.05.2016. godine.U DTP programu projektni prijedlozi se dostavljaju u dva koraka (podnošenje pisama namjere i punih aplikacijskih formi). U prvom koraku podneseno je 576 pisama namjere. Nakon provedene procedure ocjenjivanja u prvom koraku i poziva za dostavu punih aplikacionih formi, Monitoring komitet Programa je u drugi krug, odnosno za finalnu ocjenu i izbor na nivou Programa, tokom sastanka koji je održan 27. i 28.09.2016. godine u Bukureštu (Rumunija) uslovno odobrio 55 projekata od ukupno 91 prijedloga za koje je ponesena aplikacijska forma u drugom koraku za Prvi poziv.

Jedan od odobrenih projekata je i projekat pod nazivom „New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education“ – „EDU-LAB“(“Novo dunavsko upravljanje na tržištu rada relevantnom za visoko obrazovanje”) u okviru Prvog poziva za projektne prijedloge Dunavskog transnacionalnog programa 2014-2020: Prioritetna osa 4 - Dobro upravljanje Dunavskim regionom, Specifični cilj 4.1. Povećanje institucijalnih kapaciteta za rješavanje velikih društvenih izazova. Vodeći partner u ovom projektu je Evropska fondacija za obrazovanje (EFE) iz Njemačke. U projekat je uključen 21partner sa područja Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Rumunije,  Slovačke, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona. Trajanje projekta je 30 mjeseci.

Odlazak obrazovanih kadrova, tzv. odliv mozgova, usljed boljih akademskih i ekonomskih mogućnosti u zapadno-evropskim zemljama jedan od ključnih izazova u Dunavskom regionu. On je vezan za migracije iz ruralnih područja u gradove i sveukupan populacijski pad. Projekat EDU-LAB ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta radi povećanja relevantnostivisokog obrazovanja kako bi se zadržalo više mladih talentovanih osoba koje studiraju i rade u dunavskoj regiji. Projekat se fokusira na usklađivanje obuke i potražnje na tržištu rada, apolazište za promjenu je institucionalna saradnja i izgradnja kapaciteta. EDU-LAB premošćuje jaz između obrazovanja, poslovanja i politike/administracije intenziviranjem dijaloga aktera u zajedničkom transnacionalnomi međusektorskom procesu učenja na više nivoa. Zasnovan  na novom načinu razmišljanja o saradnji u oblasti obrazovanja, novi model upravljanja će biti početna tačka za poboljšanje profesionalnih šansi za mlade talente u njihovim sredinama.

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma