Printaj ovu stranu

ODRŽAN DRUGI PO REDU RADNI SASTANAK RUKOVODSTAVA SKUPŠTINA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA I SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

26 Apr 2016
1052 puta

U saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini, dana 25.04.2016. godine  u sjedištu Srednjobosanskog kantona, organizirovan je radni sastanak rukovodstava Skupština Zeničko-dobojskog kantona i Srednjobosanskog kantona. Riječ je o drugom ovakvom sastanku, a sastanak su predvodili predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Draženka Subašić i Josip Kvasina, predsjedavajući Skupštine Srednjobosanskog kantona. Sastanku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućih ova dva kantona i sekretari skupština oba kantona.

Cilj ovog, drugog, radnog sastanka je bio nastavak razgovora i razmjena iskustva sa ciljem unapređenja rada skupština. U tom smislu razgovarano je o izmjenama i dopunama skupštinskih poslovnika o radu, te o unaprjeđenjima komunikacijskih praksi i procesa sudjelovanja građana i drugih javnosti u radu skupština. Predsjedavajuća Subašić je naglasila da postoje znatne razlike u radu ove dvije skupštine, te da razmjene iskustava sigurno mogu biti korisne i od pomoći sa ciljem unapređenja rada.

Razgovaralo se i o zajedničkim principima rada i djelovanja prema višim nivoima vlasti posebno kada je riječ o Zakonu o pripadnosti javnih prihoda. Naglašeno je da su brojni kantoni izrazili nezadovoljstvo ovim zakonom smatrajući da je raspodjela prihoda prema pojedinim kantonima nepravedna. Iako ovaj zakon nije kantonalna nadležnost, ova dva kantona mogu zajedno nastupati, naročito ukoliko nađu zajednički interes.

Misija OSCE-a je iskazala zadovoljstvo do sada održanim sastancima, te izrazila spremnost za podrškom u smjeru međusobne saradnje Skupština Zeničko-dobojskog kantona  i Srednjobosanskog kantona i aktivnostima unapređenja rada ove dvije skupštine.

 

Stručna Sužba Skupštine ZDK

Povezani članci