Ministri Terzić i Bošnjak posjetili Bosansku dolinu piramida

22 Avg 2013
1180 puta

Na poziv Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-.dobojskog kantona, Bojan Bošnjak, i  prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline, Edin Terzić posjetili su Bosansku dolinu Piramida u Visokom.

Osnivač Fondacije i domaćin posjete, Semir Osmanagić upoznao je članove delegacije sa višegodišnjim radom Fondacije koji je rezultirao otkrićem kompleksa piramidalnih građevina i mreže podzemnih tunela. Prilikom obilaska arheoloških lokaliteta podzemnog labirinta Ravne i Bosanske piramide Sunca, članovi delegacije su se uvjerili u postignute rezultate i kontinuirane napore koje uposlenici Fondacije zajedno sa volonterima iz cijelog svijeta ulažu na otkrivanju i istraživanju arheoloških nalazišta oko Visokog. Prilikom obilaska arheoloških nalazišta, kantonalni ministri imali su priliku iz prve ruke čuti, ali i lično se uvjeriti na licu mjeseta o dosadašnjim otkrićima i rezultatima brojnih naučnih analiza i mjerenja koja svjedoče o značaju i ozbiljnosti ovog ogromnog arheološkog projekta. Upriličena je i posjeta laboratoriji Fondacije gdje se vrši naučna analiza i sortiranje arheoloških artefakata pronađenih čišćenjem postojećih nalazišta.

Po završetku posjete ministri su izrazili podršku Fondaciji u daljem istraživanju i spremnost za nastavak i unapređenje saradnje s obzirom da Bosanska dolina Piramida, osim neprocjenjivog historijskog značaja, ima i ogromnu ulogu u pozitivnoj promociji BiH čemu svjedoče i posjete hiljada turista, volontera i stučnjaka iz čitavog svijeta koje konstantno privlače neobičnosti i originalnost ovog arheološkog nalazišta.

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma