Uvedene alternativne kazne rada za opće dobro

21 Avg 2013
1045 puta

Jučer je u organizaciji Ministarstva  za pravosuđe i upravu održana obuka 27 povjerenika iz desetak javnih poduzeća i ustanova sa područja Zeničko-dobojskog kantona  koji će biti zaduženi da prate rad lica koja izvršavaju alternativnu kaznu „rad za opće dobro“.

Podsjećanja radi, ova alternativna sankcija uvedena je reformom krivičnog zakonodavstva 2003. godine. Međutim,  tek nakon 10 godina stvoreni su preduvjeti da se ona  realizuje i na području našeg kantona. Od prije dvije godine ova sankcija primjenjuje se u dva kantona: Tuzlanskom i Sarajevskom gdje je ukupno izrečeno 130 ovakvih kazni.  Da bi se uvela ova vrsta kazne i omogućila njena realizacija, kantonalno Ministarstvo za pravosuđe poduzelo je niz aktivnosti, među kojima je prije svega bilo donošenje donijelo Pravilnika o izvršenju rada za opće dobro na slobodi i niz podzakonskih propisa početkom ove godine. O tome ministrica Romana Brkić kaže:

- Potpisali smo ugovore sa većim brojem javnih poduzeća i ustanova, utvrdili liste poslodavaca i povjerenika. Jučer je u saradnji sa konsultantskom kućom Lucid Linx koju finansira ambasada Velike Britanije izvršena obuka povjerenika i uručena uvjerenja čime je ispunjen i zadnji preduslov. Zadadak ovih povjerenika bit će da vrše konstantnu saradnju sa kantonalnnim Ministarstvom pravosuđa i nadziru rad tih osuđenika jer u slučaju bilo kakvih povreda ili prestupa od strane  tih lica, dolazi do prekida izdržavanja ove vrste kazne i njihovog upućivanja u zatvor. Sada nam još samo preostaje da uputimo obavještenje sudovima da su se stekli uvjeti za primjenu ove sankcije na području Zeničko-dobojskog kantona  te u skorom periodu očekujemo i prve presude o upućivanju lica na izdržavanje ove alternativne sankcije.

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma