×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 64

U parku prirode Tajan otvoren turistički info centar

13 Maj 2013
1647 puta

Premijer Plevljak u pratnji ministrica i ministara Vlade Zeničko-dobojskog kantona prisustvovao je, u petak, otvaranju turističkog info centra u parku prirode Tajan, lokalitet Kamenica, na području općine Zavidovići. Ovom ceremonijom, u organizaciji Turističke zajednice ZDK, završen je projekat "TAJAN-Tourism, Adventure, Joy, Attractions, Nature", koji je finansirala Evropska unija.

Prisutnim gostima, među kojima je bio i Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH, predstavljene su brojne aktivnosti na uređenju turističke destinacije Tajan, unaprjeđenje turističke ponude ovog zaštićenog parka prirode, koji nudi mogućnost eko turizma, planinarenja, brdskog biciklizma, speoloških događaja...

-Prisustvujemo završetku jednog veoma uspješnog projekta. Ulažemo novac u turizam koji je jedna od najvećih društveno-ekonomskih grana u EU. Upošljava oko 9,7 miliona ljudi i čini oko 5 % BDP-a. Turizam je nešto što je vaše i ne trebate se u tome takmičiti sa drugima i to je jedan od razloga zašto pomažemo ovu oblast, kazao je ambasador Sorensen.

Park prirode Tajan upotpunjuje bogatu turističku ponudu Zeničko-dobojskog kantona. Ukupna vrijednost projekta je 468 000 eura, od čega je Evrospka unija izdvojila 350 000 eura, a ostatak sredstava su investirali Turistička zajednica ZDK i lokalna zajednica.

-Bosna i Hercegovina je lijepa zemlja i danas imamo priliku vidjeti jedan dio te ljepote. Zahvaljujem se osobno ambasadoru Sorensenu i Komisiji EU za BiH na pomoći u promoviranju parka prirode Tajan. Turizam je strategijski cilj Zeničko-dobojskog kantona iz više razlgoa, a ja ću navesti samo jedan. Svi kraljevski gradovi srednjovjekovne Bosne nalaze se na području Zeničko-dobojskom kantona. To je potvrda hiljadugodišnje postojanosti Bosne i Hercegovine. Pozivam sve nas da sa prijateljima iz Evrope gradimo ovu lijepu zemlju, da gradimo našu domovinu i time pokažemo da smo dostojni da budemo dio Evrope koja je naša i kojoj mi pripadamo, istakao je premijer Plevljak.

Inače, park prirode "Tajan" se nalazi na nadmorskoj visini 1297 metara na području zavidovičke općine, prema općinama Kakanj i Vareš. Obiluje prirodnim ljepotama, kanjonima, pećinama, jezerima, speleološkim objektima i endemskim biljkama.

Pres služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma