×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 64

Za 12 mjeseci autocestom A1 od Sarajeva do Zenice

07 Maj 2013
1072 puta

U sjedištu ZDK potpisan je ugovor između JP Autoceste FBiH i BH konzorcija (Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo) o izgradnji faze II tunela Vijenac. Ugovor vrijedan 47,73 miliona KM potpisali su direktori Ensad Karić (Autoceste FBiH), Hamed Ramić (Euroasfalt) i Asim Nanić (ŽGP) i supotpisnik Ugovora Enver Bijedić, federalni resorni ministar, u prisustvu Fikreta Plevljaka, premijera ZDK i Nermina Nikšića, premijera FBiH.

-Izgradnja tunela Vijenac (1. mart) je priča o zajedničkom uspjehu Autocesta FBiH i domaćih kompanija, istakao je direktor Karić, naglasivši da će po završetku faze II ovo biti najduži tunel u Bosni i Hercegovini, ali i jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u region. Tunel Vijenac, trenutno, predstavlja jedan od najzahtjevnijih objekata na Koridoru 5C. Zahvaljujući danas potpisanom ugovoru za 12 mjeseci građani i građanke ove zemlje konačno će autocestom putovati od Sarajeva do Zenice, najavio je direktor Karić, ističući zadovoljstvo što u realizaciji ovog projekta učestvuju domaće kompanije, koje ovim dobivaju i važnu referencu za druge poslove u budućnosti.

-Ovim ugovorom potvrđeno je da su se domaći građevinari spremi nositi sa najzahtjevnijim projektima, koji mogu doprinijeti oporavku bh. Privrede, istakao je, u ime BH Konzorcija Hamed Ramić, direktor Euroasfalta.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić istakao je da zahvaljujući angažmanu Autocesta, radovi na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) idu i brže od očekivanih.

-Ovakvi projekti vraćaju nadu Bosancima i Hercegovcima, u nas same, da smo sposobni zajedno graditi bolju budućnost, naglasio je Fikret Plevljak, premijer ZDK.

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, istakao je da je šansa integracije Bosne i Hercegovine upravo u izgradnji putnih komunikacija koje mnogo uspješnije od političara povezuju ljude i cijelu BiH.

Inače, na Dan nezavisnosti, 1. marta 2013. godine, završen je proboj tunela Vijenac (tunela 1. mart), odnosno spajanje tunela kompletnom dužinom u okviru prve faze radova. Nakon evaluacije pristiglih ponuda za izgradnju tunela 1. mart (faza II) izabran je BH Konzorcij (Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo). Kriteriji tendera su bili određeni na način da je omogućen ravnopravan tretman domaćih kompanija. Potpisivanje ugovora za fazu II, tunela Vijenac, u sjedištu ZDK, obuhvata izgradnju: hidroizolacije, odvodnje, sekundarne podgrade, kolovozne konstrukcije i elektroinstalacija. Završetak tunela 1. mart planiran je za mart 2014. godine, čime će u funkciji biti cjelokupna dionica Drivuša-Kakanj, odnosno Sarajevo-Zenica.

Pres služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma