×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 64

Premijeru Plevljaku predstavljena inicijativa "SPONTANO IZ BREZE"

29 Apr 2013
2849 puta
predstavnici prosvjetnih radnika iz Breze koji nisu tužili po Kolektivnom ugovoru predstavnici prosvjetnih radnika iz Breze koji nisu tužili po Kolektivnom ugovoru

Predstavnici uposlenika OŠ “Safvet-beg Bašagić” Breza, koji po Kolektivnom ugovoru nisu tužili za neisplaćene plaće, Senad Burzić, Sanela Kozić, Ahmed Karamut, Indira Hujić i Senida Šahić, upoznali su premijera Plevljaka, tokom susreta u sjedištu ZDK, o inicijativi pod nazivom “SPONTANO IZ BREZE”.

Naime, 93 posto uposlenika ove brezanske osnovne škole nije tužilo po osnovu Kolektivnih ugovora, pa su se organizirali pokretanjem veb stranice „SPONTANO IZ BREZE“, a sa sloganom „PRIDRUŽITE NAM SE U TRAŽENJU RJEŠENJA ...“. Na www.spbreza.org predstavljena je inicijativa prosvjetnih radnika s ciljem pronalaženja rješenja “tužbe prosvjetnih radnika”, kako ističu “kojim bi svi bili zadovoljni: i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, i Sindikat ZDK, i zaposlenici koji su tužili i uposlenici koji nisu tužili.”

-Tačno je da su Kolektivni ugovor potpisali predstavnici Vlade i Sindikata, ali je tačno i da se taj isti Kolektivni ugovor tiče nas uposlenika u osnovnim školama Zeničko-dobojskog kantona. Po mišljenju nas, grupe uposlenika škole koji nismo tužili, teško će se moći riješiti problem tužbi, ako se uz predstavnike Vlade i Sindikata u rješavanje problema ne uključe i predstavnici uposlenika osnovnih škola iz ZDK koji nisu tužili škole. Ovo govorimo iz razloga što rukovodstvo Sindikata ZDK nema podršku Sindikalne podružnice naše škole, te time ni pravo da nas zastupa u pregovorima jer zastupaju samo interese uposlenika koji su tužili, ističe grupa prosvjetnih radnika razloge za pokretanje veb stranice “SPONTANO IZ BREZE”.

Tokom susreta u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, uposlenici OŠ “Safvet-beg Bašagić” Breza, između ostalog, istakli su nezadovoljstvo činjenicom da su Sindikati 2005. godine odbili ponuđeni prijedlog tadašnje Vlade ZDK bez konsultacija i uzimanja mišljenja uposlenika osnovnih škola. Kako se ne bi ponovio isti scenarij, predstavnici “SPONTANO IZ BREZE” izradili su Prijedlog za pronalazak rješenja “tužbe za neisplaćene plate po Kolektivnom ugovoru”.

-Suština prijedloga jeste da se, o ovom problemu, uzme u obzir mišljenje svakog zainteresiranog uposlenika u osnovnim školama ZDK koji sami trebaju birati svoje predstavnike, a koji će njihova mišljenja uobličiti u formu konkretnih prijedloga. Ako većina uposlenika osnovnih škola ZDK prihvati usaglašeni zajednički prijedlog onda bi uslijedilo postizanje i potpisivanje sporazuma sa Vladom ZDK, istakao je Karamut.

U narednom periodu, predstavnici “SPONTANO IZ BREZE” će okupiti prosvjetne radnike i iz drugih škola iz Zeničko-dobojskog kantona koji žele biti dio inicijative “SPONTANO IZ BREZE”.

Pogledajte link vijesti "SPONTANO IZ BREZE" o susretu predstavnika prosvjetnih radnika OŠ "Safvet-beg Bašagić" Breza sa premijerom Plevljakom:

http://www.spbreza.org/index.php/12-novosti/30-izvjestaj-sa-prijema-predstavnika-zaposlenika-os-safvet-beg-basagic-breza-kod-premijera-vlade-zenicko-dobojskog-kantona

Pres služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma