×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 64

Promoviran rad Odbora za međureligijsku saradnju Zenica

26 Apr 2013
1224 puta
na promociji Odbora za međureligijsku saradnju obratio se premijer Plevljak na promociji Odbora za međureligijsku saradnju obratio se premijer Plevljak

Premijer Plevljak, sa članovima Skupštine Međureligijskog vijeća BiH, predstavnicima crkava i vjerskih zajednica, te nevladinog sektora, prisustvovao je, u srijedu, u Zenici, promociji rada zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju, kao petog odbora Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

-Sretan sam što sam imao priliku, u protekle dvije godine, sarađivati sa Odborom za međureligijsku saradnju u Zenici, čiji rad se sada i ozvaničava. Lanovi ovog odbora traže stvari koje su realne, pomažu ljudima kojima je pomoć potrebna, šire svijest da imamo zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu i u tome će uvijek imati punu podršku Vlade ZDK, kazao je premijer Plevljak, dodajući da bi bio ponosan ako, u narednom periodu, potpiše ugovor koji će svim vjerskim službenicima regulirati penzijsko osiguranje.

Po riječima Husejina Smajića, muftije sarajevskog, vjerske zajednice su sjele zajedno s ciljem da isprave nepravdu načinjenu u proteklom ratu. Vjera nema udjela u zločinima i mi vjerujemo u pravdu. Ovim ozvaničavamo rad podružnice u Zenici i slažem se da, u tom kontekstu, treba izaći iz Sarajeva. Zato planiramo proširiti rad i u Doboju, Livnu i Banjoj Luci.

Paroh Pravoslavne crkve u Zenici Bojan Glišić je istakao da je vjera i početak i kraj čovjekove ljepote. Ako živi u vjeri, čovjek je osvojio cijeli svijet... dešavale su se golgote u našoj skorijoj prošlosti i potrebno je da nađemo zajednički jezik zbog naših pokoljenja.

Ispred Vrhbosanske nadbiskupije, obratio se Mario Bernadić, ističući da sve velike stvari imaju male početke. Drago mi je što međureligijski dijalog u BiH nije izuzetak. Gdje god pogledamo, i na početku, i na kraju, vidimo Boga, vidimo zajedništvo. U svojim sredinama nastojmo biti glas mudrosti i zajedništva dobre nade.

Naglašavajući da je Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici formiran samoinicijativno, Boris Kožemjakin, ispred jevrejske zjednice u BiH, kazao je da još, prilikom rada, u zeničkoj sinagogi, vidio kako ljudi djeluju u zajedništvu, na čemu se temelji rad Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

Pres služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma