Vlada Zeničko-dobojskog kantona finansira deset vrsta poticaja za privredu i obrtnike

24 Apr 2013
1529 puta

Jučer je Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona objavilo deset javnih poziva za odobrenje sredstava u svrhu podsticaja za privredna društva i obrte. Ovim je započeo ovogodišnji ciklus dodjele sredstava kojima se nastoji pomoći ovdašnjoj privredi, posebno sektoru proizvodnje da poveća poslovnu sposobnost i stekne uvjete za izlazak na inostrano tržište. Vlada Kantona odlučila je da, i pored nezavidne situacije u budžetu, nastavi u kontinuitetu dodjeljivati sredstva za razvoj privrede jer je to jedini garant poslovne i ekonomske stabilnosti Kantona, ali i očuvanja postojećih te stvaranja uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. U tu svrhu, privrednici će u 2013. godini moći da konkurišu za poticaje kod izgradnje poslovnih zona, za administrativne troškove kod izgradnje proizvodnih objekata, zatim za uvođenje i certifikaciju sistema za upravljanje kvalitetom po međunarodnim standardima, te subvencioniranju investicija kod obrta iz područja prerađivačkih djelatnosti. Poticaji će se dodjeljiti i za pokriće administrativnih troškova kod pokretanja poslovnih ideja i registracije privrednih subjekata, zatim za regresiranje kamata na investicijske kredite, povećanje iskorištenja kapaciteta u hotelima kao i za troškove certifikacije energetske efikasnosti građevinskih objekata. Osim ovih, poticaji će biti dodijeljeni za subvencioniranje troškova izvoza ali i za nove ideje koje potiču od inovatora s područja Zeničko-dobojskog kantona.

Sredstva će se dodjeljivati prema ranije utvrđenim kriterijima. Inače, osnovni kriteriji su jedinstveni za sve vrste poticaja, a odnose se na uredno izmirivanje poreza, uključujući i indirektne poreze, te doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje. Posebni kriteriji vezani su za vrstu poticaja ( upotrebna dozvola, certifikat kvaliteta, rješenje o patentu isl.).

Realizacija svih poticaja ima karakter refundacije, odnosno poticaja nakon realizacije aktivnosti. Imajući u vidu ovu činjenicu jasno je da svi poticaji imaju, između ostalog, karakter poticaja za očuvanje radnih mjesta. Ovaj metod garantuje potpuno postizanje ciljeva i efekata poticaja. U ovoj godini planirano je da se izdvoji dva miliona KM za ove svrhe.

Svi zainteresovani subjekti mogu se  informisati o ovim poticajima na web stranici Kantona: www.zdk.ba kao i u Ministarstvu privrede Zeničko-dobojskog kantona.

 

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma