×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 64
Printaj ovu stranu

Trening iz oblasti praktične primjene Zakona o ravnopravnosti spolova

28 Feb 2013
1202 puta

U organizaciji Agencije za državnu službu FBIH,  uz finansijsku podršku FIGAP programa (Finansijski mehanizam za implementaciju Gender akcionog plana BiH), u srijedu, u Sarajevu je održan trodnevni trening za trenere iz oblasti praktične primjene Zakona o ravnopravnosti spolova.

U ime Zeničko- dobojskog kantona treningu su prisutvovale Romana Brkić, ministrica za pravosuđe i upravu i Berjana Ačkar, sekretar Vlade.

Na treningu je prezentiran pregled najvažnijih međunarodnih dokumenata iz ove oblasti bitnih za usklađivanje bh. zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije. Akcentirane su važnije konvencije, usvojene u okrilju MOR-a, dokumenti Vijeća Evrope, te oblici sudske zaštite koji proizilaze iz Zakona o ravnopravnosti spolova i prava na naknadu štete. Također, i obaveze nadležnih organa vlasti po osnovu Zakona o ravnopravnosti spolova, uloga Agencije za ravnopravnost u BiH i entitetskih gender centara i općenito, obaveze i načini usaglašavanja zakona i drugih propisa. Praktičnim primjerima i vježbama, vršena je analiza usklađenosti pojedinih zakona usaglašenih sa Zakonom o ravnospravnosti spolova.

Pres služba ZDK