×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 64

ZDK potpisnik Ugovora sa IFC-om, članicom Svjetske banke

26 Feb 2013
1583 puta

U sjedištu Zeničko- dobojskog kantona, premijer Fikret Plevljak je potpisao Ugovor sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), članicom Svjetske banke na Projektu poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u BiH. U ime IFC-a, članice Svjetske banke potpisivanju je prisustvovala Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u BiH i Tarik Šahović menadžer na Projektu poboljšanja poslovnoh okruženja u BiH. Cilj Projekta je povećati konkurentnost BiH kroz pružanje pomoći odabranim institucijama na sva četiri nivoa vlasti da provedu reforme poslovnog okruženja.

- Poboljšanje poslovnog okruženja shvatamo kao mogućnost da obezbijedimo veće investicije od domaćih, a pogotovo od stranih investitora i da time poboljšamo mogućnost za zapošljavanje. Sve ostale probleme koje imamo, u našem društvu, mi ćemo lakše riješiti ukoliko otvorimo jedan novi ciklus novog, većeg, produktivnijeg i ekonomski opravdanog zapošljavanja. U tu svrhu smo vrlo rado prihvatili inicijativu IFC-a da idemo u projekat koji formalno ozvaničavamo potpisivanjem ovog ugovora. Nadam se da ćemo u periodu pred nama zajedničkim i profesionalnim radom pokazati da su partneri iz Bosne i Hercegovine, iz Zeničko- dobojskog kantona dorasli nivou kvalitete i kriterija koje zagovara Svjetska banka, istakao je premijer Plevljak.

Saradnja će se provoditi u narednih 12 mjeseci s ciljem da se sa uspješnim i predanim lokalnim zajednicama stvore bolji uvjeti za razvoj privatnog sektora. U svijetu je omjer zaposlenih u javnom sektoru u odnosu na privatni 10 naprema 90 posto, dok trenutna situacija u BiH pokazuje na veliku nezaposlenost, pad industrijske proizvodnje i taj se negativni ciklus mora promijeniti.

- Očigledno je da ZDK ima predano vodstvo, prednosti geografskom pozicijom, industrijskom tradicijom, resursima, što je prirodna i jaka baza za stvaranje dodatne konkurentnosti. Mi možemo da ponuditi pomoć u privlačenju direktnih stranih investicija koje su preduvjet za povećanje izvoza, što treba dovesti do povećanja registriranih srednjih i malih preduzeća. Sve ovo počiva na načinu na koji je administrativna konkurentnost jednog kantona spremna da se uhvati u koštac sa novim izazovima većeg broja registriranih preduzeća i većim brojem radnih mjesta. U sljedećih 12 mjeseci želimo da ostvarimo sa partnerom Zeničko- dobojskim kantonom racionalizaciju administrativnih postupaka i procedura i potpunu transparentnost. Mi smo ubjeđeni da je ovo pravi kanton, partner IFC-a, istakla je Lada Buševac.

Pres služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma