POTPREDSJEDNIK DURAKOVIĆ POSJETIO PREMIJERA PIVIĆA: ZDK SPREMAN SISTEMSKI UREDITI POMOĆ POVRATNICIMA U RS Istaknuto

17 Jan 2024
383 puta

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković predstavio je danas premijeru Zeničko-dobojskog kantona Neziru Piviću, ministrima u Vladi i predsjedavajućem Skupštine Ćazimu Huskiću program strateške pomoći povratnicima u ovaj entitet, koji bi se realizovao u kantonima i Federaciji BiH kroz donošenje odgovarajućeg zakona po modelu iz Kantona Sarajevo.

Duraković je naveo da je Kanton Sarajevo donio zakon samo za područje Srebrenice, a da bi ostali kantoni po istom modelu obuhvatili pogranične i druge općine u RS-u u kojima žive povratnici.

- Tu ne postoji ni zakonska niti moralna prepreka da se ovo pitanje reguliše na jedan sistemski način, a u okviru onoga što kantoni već rade. Svaki od kantona zaprima zahtjeve povratničke zajednice po svim aspektima življenja, od pomoći privredi, poljoprivredi, stambenoj izgradnji, putnoj infrastrukturi i sve ono što je tu da uokvirimo u jedan zakon koji bi to definisao i pomogao i kantonu a i korisnicima prava te da se kroz jedan ured, koji bi djelovao na tom prostoru, omogući našim ljudima kako pravnu pomoć, tako i pomoć u ostvarivanju prava kroz birokratske procedure - rekao je potpredsjednik Duraković.

Premijer Pivić je istakao da je Zeničko-dobojski kanton i do sada pružao pomoć povratničkoj populaciji u RS-u te da je spreman nastaviti pomagati povratnicima i tu pomoć regulisati zakonom.

- Za sve nas je to apsolutno prihvaljivo, jer mi svakako već unutar svojih projekata pružamo određenu pomoć povratnicima u RS. Smatramo da je jako dobro i važno da svaki projekat i realizacija tih projekata dobiju jedan sistemski pristup i mi ćemo svakako na narednim sastancima unutar Vlade i Skupštine razmotriti mogućnosti kako i na koji najbolji način realizirati podršku našim povratnicima u RS - rekao je premijer Pivić.

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma