VLADA NA ČELU S PREMIJERKOM AMROM MEHMEDIĆ POSJETILA OPĆINU TEŠANJ Istaknuto

22 Feb 2023
682 puta

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić te predsjedavajućim Skupštine Dejanom Kovačevićem boravila je danas u radnoj posjeti Općini Tešanj, gdje je s općinskim načelnikom Suadom Huskićem i njegovim saradnicima razgovarala o međusobnoj saradnji i zajedničkim projektima dva nivoa vlasti.

Premijerka Mehmedić je podsjetila da je Vlada u januaru organizirala prijem za gradonačelnike i općinske načelnike, a početkom ovog mjeseca započela je obilazak općina, krenuvši od Grada Zenice, kao administrativnog središta i najveće lokalne zajednice u ovom kantonu. Naredna posjeta planirana je Gradu Visoko, a potom i ostalim općinama u ovom kantonu.

Istakla je da je namjera Vlade da se kroz direktan kontakt s gradonačelnicima i općinskim načelnicima prepoznaju potrebe i projekti važni za lokalne zajednice i građane, te da zajednički rade na uklanjanju barijera na svim poljima.

- Vlada želi da u saradnji s općinama rješava sve administrativne barijere koje postoje u oblastima razvoja, privrede, izrade prostorno-planske dokumentacije i drugim poljima, tako da ćemo u narednom periodu imati dosta zajedničkog posla - rekla je premijerka ZDK.

Općina Tešanj jedna je od najrazvijenijih u ZDK-u, sa izuzetno snažnom privredom koja iziskuje sve veća ulaganja u infrastrukturu, saobraćajnice i poslovne zone.

Načelnik Huskić je rekao da potrebe ove općine proizilaze iz strategije lokalnog razvoja, a od projekata za koje očekuje podršku Vlade ZDK-a su nastavak izgradnje zgrade OŠ "9. septembar" Medakovo, izgradnja raskrsnice između Tešnja i Jelaha, uređenje regionalnog puta preko Crnog Vrha, ulaganje u poslovne zone te projekti vodne infrastrukture.

- Vladi smo prezentirali započete zajedničke infrastrukturne projekte i potrebe Općine Tešanj, a dotakli smo se i drugih važnih tema na kojima trebamo zajedno raditi, kao što su građevinske dozvole, elektronska uprava i ubrzanje administrativnih procedura - rekao je načelnik Huskić.

Premijerka Mehmedić je naglasila da će nova Vlada nastaviti saradnju na projektima koji su započeti u prošlom sazivu Vlade i da će nastojati pratiti potrebe Općine Tešanj u skladu s mogućnostima Budžeta ZDK-a, te da očekuje dobru partnersku saradnju s ovom kao i svim drugim općinama u ZDK-u.

Delegacija je obišla gradilište škole u Medakovu u čiju su izgradnju do sada uložena sredstva u iznosu oko 1,3 miliona KM, koja su zajedno osigurali Općina Tešanj i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, a za završetak škole neophodne je osigurati još 1,8 miliona KM.

Predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević izrazio je zadovoljstvo posjetom Općini Tešanj, naglasivši da rukovodstvo Skupštine ima potpuno novi pristup vođenju zakonodavne politike čiji je cilj ubrzati zakonodavne procedure, a samim tim omogućiti brži protok roba i kapitala.

-Otvoreni smo za bolju saradnju na tom polju, jer je i Vladi i Skupštini u interesu da ZDK ima jaku privredu i jake privredne centre kao što je Tešanj, te da iskoristimo naše rudnike i druge potencijale. Sve to čeka pozitivna zakonska rješenja koja će donijeti bolju budućnost, veću produktivnost, a i ostanak naših ljudi u državi - rekao je predsjedavajući Kovačević.

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma