UVEĆANE PLAĆE INSTITUCIJAMA KULTURE, SPREMAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA SEKTOR OBRAZOVANJA U ZDK

02 Sep 2022
288 puta

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o izmjeni Programa utroška sredstava za institucije kulture, kojima će biti uvećana plaća zaposlenim u ovoj oblasti.

Plaće u institucijama kulture, pored ovog uvećanja, još uvijek će biti znatno niže nego zasposlenih u obrazovanju. Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić najavljuje kako je cilj za naredni period da se izjednače primanja u ovim institucijama i obrazovnom sektoru.

- Radi se o povećanju plaća u 16 institucija kulture, čiji su osnivači općine i gradovi na području ZDK-a. Radi se o 173 zaposlena i to u gradskim i općinskim bibliotekama i muzejima te Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Ovo je, zapravo, drugo povećanje plaća zaposlenim u institucijama kulture u ovoj godini. Ukupan procenat povećanja iznosi između 10 i 14 posto - napomenuo je Kozlić.

Plaće su uvećane na način da su "svima jedinstveno povećali koeficijente za 0,26 posto".

- Mislim da ćemo na ovaj način popraviti materijalni položaj zaposlenim u institucijama kulture, bez obzira što ZDK nije osnivač tih institucija kulture. Posao sistemskog rješavanja kulture svakako moramo završiti u narednom periodu, a to će zavistiti i od općina i gradova koji su osnivači institucija kulture - najavio je Kozlić.

Napominje da je Vlada ZDK-a za plaće zaposlenih u institucijama kulture u 2022. godini osigurala više od 4,2 miliona KM.

Vlada je ovlastila ministra Kozlića da okonča postupak ugovaranja novih kolektivnih ugovora za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja te izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja, jer njihov ugovor ističe tek naredne godine.

- Za osnovno i srednje obrazovanje kolektivni ugovori su, praktično, već istekli i mi smo u budžetu ZDK predvidjeli nekih 4,5 miliona KM za povećanje plaća u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja do kraja ove godine. Primjena tih kolektivnih ugovora trebala bi važiti od 1. septembra, za septembarsku plaću, ali ćemo ga potpisati 8. septembra - najavio je Kozlić.

Press služba ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma