Printaj ovu stranu

PREDSJEDAVAJUĆI HUSKIĆ NA SVEČANOJ AKADEMIJI POVODOM DANA NEZAVISNOSTI: DA NIJE BILO REFERENDUMA, PITANJE JE DA LI BI BILO DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE Istaknuto

01 Mar 2022
758 puta

Skupština Zeničko-dobojskog kantona organizirala je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici svečanu akademiju povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Učesnicima akademije, među kojima su bili premijer Mirnes Bašić, ministri u Vladi ZDK-a, federalni i kantonalni zastupnici, dobitnici najviših ratnih priznanja i članovi boračke populacije, obratio se predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić koji je rekao da "hrabro koračati u budućnost, jedino možemo ako ne zaboravljamo prošlost".

Podsjetio je da se većina građana prije 30 godina na referendumu izjasnila za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih naroda i građana, a nezavisnost su odbranili patrioti koji su se usprotivili brutalnoj agresiji.

-Da nije bilo referenduma prije 30 godina, pitanje je da li bi bilo države Bosne i Hercegovine. Bez obzira na kompleksnu unutrašnju strukturu, država je sačuvana, sačuvana je njena nezavisnost, potvrđen teritorijalni integritet i suverenitet najljepše države na svijetu. Moja poruka građanima je da država nije za "svakoga", nego je za "domaćina". Budimo domaćini jer samo domaćinskim odnosom možemo izgraditi bolje sutra - poručio je predsjedavajući Huskić.

Naglasio je da bi građani trebali na ovaj dan da ističu zastave države BiH, kao što to rade institucije, da budu privrženi domovini i drže se puta koji su izabrali glasajući za nezavisnost.

-Moramo biti svjesni da samo građani mogu doprinijeti boljem sutra naše države, razboritim glasom i povjeravanjem države na upravljanje samo onima koji su je dostojni. Ne smijemo sebi dozvoliti da pomažemo onima koji su nastoje prikazati da je naša država nedovršena, odnosno država u kojoj nema perspektive za budućnost. Dozvolimo li to, njima ćemo olakšati da dovrše svoje namjere koje su davno pokušali da realiziraju - rekao je predsjedavajući Skupštine ZDK-a.

U muzičkom programu svečane akademije učestvovali su Kamerni orkestar Zenica, učenici i nastavnici Srednje muzičke škole i OŠ "Edhem Mulabdić" Zenica te glumci Bosanskog narodnog pozorišta.

Press služba ZDK

Povezani članci

Galerija slika