Najava posjete ambasadora Kraljevine Švedske i ministara Vlade Zeničko-dobojskog kantona energetski efikasnoj školi “Kovači” u Zavidovićima

11 Feb 2019
239 puta

Pozivamo predstavnike medija da proprate posjetu Nj.E. Anders Hagelberga ambasadora Kraljevine Švedske, Mensura Sinanovića ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Fahrudina Brkića ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i predstavnika UNDP-a Osnovnoj školi “Kovači” u Zavidovićima.

U toku 2018. godine na Osnovnoj školi “Kovači” u Zavidovićima realizovane su mjere energetske efikasnosti kako bi se osigurali bolji uslovi rada i boravka 540 učenika i profesora, te ostvarile finansijske uštede u budžetu.

Radovi su realizovani u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), koji provodi UNDP, a sredstva u iznosu od 78.000,00 KM (bez PDV-a) su osigurali Vlada Švedske, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH. Od ukupno utrošenih sredstava u iznosu od 78.000,00 KM učešće Vlade Zeničko-dobojskog kantona je u iznosu od 46.667,00 KM.

Posjeta Osnovnoj školi “Kovači”, Kovači bb, Zavidovići biće upriličena u utorak, 12. 02. 2019. sa početkom u 13.30 sati.

Medijima će se obratiti:

  • Midhat Mujanović, direktor Osnovne škole “Kovači”
  • E. Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u BiH
  • Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona
  • Fahrudin Brkić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona

Nakon izjava, predviđen je prigodan program koji će izvesti učenici škole.

Utopljavanje škole je realizovano u okviru saradnje Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), kroz aktivnost "Institucionalizacije upravljanja energijom u Zeničko-dobojskom kantonu". Ovo je drugi javni objekt koji je utopljen u sklopu GED projekta u Zavidovićima, a četrnaesti u ZDK.

GED projekt posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju okoliša. 

Projekt provodi UNDP uz finansijsku podršku Vlade Švedske,  Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma