Srijeda, 13 Maj 2020

Predstavnici "Stada grupe" i njene članice "Hemofarm" uručili su danas Kantonalnoj bolnici Zenica dva monitora za praćenje stanja pacijenata njemačkog prozvođača "Dreger". "Stada grupa" osigurala je ukupno 150 monitora za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, gdje ima svoje proizvodne pogone, od čega je bolnicama i kliničkim centrima u našoj zemlji pripalo 30 uređaja. Jedan monitor doniran je Općoj bolnici Tešanj.

"Od velikog nam je značaja što možemo podržati zdravstveni sistem u BiH, jer znamo kako je otežana procedura i sama nabavka opreme, a vjerujemo da će ovi monitori služiti i nakon ove pandemije. Ukupna vrijednost donacije za BiH je 150.000 KM", rekla je predstavnica "Stada Hemofarma" Teodora Pašić.

Kantonalna bolnica će donirane aparate instalirati u novoizgrađenoj intenzivnoj njezi Odjela za infektivne bolesti te omogućiti kvalitetan monitoring teško oboljelih pacijenata.

"Nakon što prođe pandemija virusa COVID-19, oprema ostaje kao trajna vrijednost koja se može koristiti u intenzivnoj njezi", rekao je direktor KBZ-a dr. Rasim Skomorac.

Ministar zdravstva dr. Adnan Jupić zahvalio se "Stada Hemofarmu" na vrijednoj donaciji za bolnice u Zenici i Tešnju, ističući da je svaka donacija i prijateljska pomoć dobro došla zdravstvu u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Donirana oprema će na najbolji način biti iskorištena za podizanje kvalitete usluge i pomoći našim naporima u borbi protiv pandemije koronavirusa u čemu smo dosad imali dobre rezultate. Posebno me raduje način raspodjele opreme gdje je prepoznat i Zeničko-dobojski kanton, jer do sada nismo najsretnije prolazili u raspodjelama donacija sa različitih nivoa. Nadam se da će ovo biti prekretnica", rekao je ministar Jupić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Info-COVID-19

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 35. sjednici, održanoj 12.12.2019. godine, donijela Odluku o izradi Strategije razvoja Zeničko-dobojskog kantona za period 2021.-2027. godina, čime je pokrenut proces izrade iste. Strategija razvoja ZDK je integrirani, multisektorski strateški dokument Zeničko-dobojskog kantona, koji definira javne politike, usmjerava razvoj teritorije ZDK i jedinica lokalne samouprave u zacrtanim strateškim ciljevima i prioritetima predstavlja putokaz za sveukupni društveni razvoj.

Proces izrade Strategije razvoja odvija se u nekoliko faza, a prvi korak je izrada Socio-ekonomske analize i Strateške platforme. Oba ova dokumenta su urađena u radnim verzijama i dostupna su za komentare.

Radne verzije ovih dokumenata, predviđene za konsultacije, dostupne su za Vaše komentare, sugestije i primjedbe. S obzirom da su radne verzije dokumenata pripremane neposredno prije nastupanja pandemije COVID-19, odnosno na samom početku izazova koje je u socio-ekonomskom smislu pandemija donijela, situacija u pogledu COVID-19 pandemije nije tretirana u samim dokumentima. Kroz proces konsultacija planirano je da se ovi dokumenti dopune informacijama u pogledu pandemije COVID-19, te da iste budu obuhvaćene finalnim verzijama navedenih dokumenata.

Komentari na Radnu verziju Socio-ekonomske analize ZDK (SEA) se unose u obrazac koji je dostupan na linku i isti je potrebno dostaviti do 25.05.2020. godine na e-mail adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Prilikom davanja komentara u formularu, treba uzeti u obzir da će se u finalnom dokumentu Strategije, SEA reducirati na maksimalno 50 stranica i sadržavat će najvažnije nalaze. Kompletna SEA koju sada imate priliku komentarisati će biti u aneksu Strategije. SEA će biti otvorena za dorade (u formi nacrta) do kraja procesa izrade Strategije.

Komentare na Radnu verziju Strateške platforme je potrebno dostaviti do 10.06.2020. godine na e-mail adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

S obzirom da je ovo najvažniji dio Strategije iz kog proizilaze ostali dijelovi, u narednom periodu će se nastaviti sa radom na unapređenju i usaglašavanju Strateške platforme. Potrebno je obratiti pažnju na strateške fokuse i strateške ciljeve. Strateški fokusi trebaju biti odraz prepoznavanja i slaganja oko ključnih snaga Kantona koje treba iskoristiti i najozbiljnijih problema koji trebaju biti riješeni.

Objavljeno u Javni pozivi i oglasi

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javni poziv za dodjelu subvencije plaće za mjesec april (LINK) privrednim subjektima kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite. Prema riječima ministra Zlatka Jelića, javni poziv ostaje otvoren 25 dana.

"Subjekti kojima je odobrena subvencija za mart nisu dužni ponovo dostavljati traženu dokumentaciju, nego samo zahtjev za dodjelu subvencije. Kriterije nismo mijenjali, a ministarstvo po službenoj dužnosti vrši provjere podataka kod Porezne uprave i Uprave za indirektno oporezivanje, zbog čega odobravanje subvencije ide sporije", kaže ministar Jelić.

Obrada zahtjeva za mart je u toku, a Vlada je danas donijela treću u nizu odluka o odobravanju subvencije dijela martovske plaće u visini polovice minimalne plaće u FBiH za 230 uposlenih u pravnim i fizičkim licima na području ovog kantona, za što je izdvojeno dodatnih 46.690 KM. Nova odluka će biti donesena već na narednoj sjednici.

"Vlada svojim aktivnostima i radom potvrđuje da se bori za svakog čovjeka i, posebno želim istaknuti, za svako radno mjesto", rekao je premijer Mirza Ganić.

Vlada je u stalnom zasjedanju, a na danas održane dvije sjednice - 55. redovnoj i 22. vanrednoj, posvećenoj pademiji koronavirusa, analizirala je epidemiološku situaciju u ovom kantonu, s težištem na općinu Maglaj gdje je registriran najveći broj oboljelih te donijela više odluka kao odgovor na pandemiju virusa COVID-19.

"Dali smo saglasnost za dodjelu jednog anesteziološkog uređaja Kantonalnoj bolnici, koji smo dobili od Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), zahvaljujući sporazumu o saradnji s ovom međunarodnom organizacijom, a usvojena je i odluka o raspodjeli finansijskih sredstava iz budžeta ZDK zdravstvenim ustanovama, tako da će vrlo brzo biti realizirana isplata sredstava", rekao je Ganić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici dobio je zaduženje da provede obaveznu protivepidemijsku zaštitu na području ZDK u periodu maj - avgust 2020. godine.

Press služba ZDK

Objavljeno u Info-COVID-19

Poštovani,

preuzmite Dnevni COVID-19 bilten ZDK za 13. maj / svibanj 2020. godine.

Press služba ZDK

Objavljeno u Bilten COVID-19

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma