April 2020

Premijer Mirza Ganić i predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić uputili su čestitku građanima povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada.

"Međunarodni praznik rada ove godine obilježavamo u okolnostima pandemije koronavirusa koja se negativno odražava na sve oblasti, a posebno privredu i radna mjesta. Činimo sve što je u našoj moći da ublažimo posljedice pandemije, što pokazujemo i konkretnim programima podrške i pomoći privredi Zeničko-dobojskog kantona, koja nije samo pokretač razvoja našeg kantona, nego i snažan generator ekonomije države BiH.

Prvi maj simbolizira dostignuća, odnosno žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava. Ta borba nas treba potaknuti da radom, vlastitim zalaganjem i pozitivnom energijom, a u ovom trenutku i s velikom solidarnošću, prebrodimo tešku krizu a potom nastavimo da stvaramo stabilno ekonomsko okruženje u kojem će zadovoljni biti i radnici i poslodavci.

Otvoreni smo za kvalitetan socijalni dijalog, što pokazujemo uvažavanjem i korektnim odnosom prema poslodavcima i sindikatima, kao socijalnim partnerima. Stoga, uz čestitke za Međunarodni praznik rada još jednom želimo potvrditi naše opredjeljenje i spremnost da zajedničkim snagama prevaziđemo novonastalu krizu i radimo na stvaranju boljeg ambijenta za rad i život u Zeničko-dobojskom kantonu", stoji u čestitki premijera Ganića i predsjedavajućeg Huskića.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti

Poštovani,

preuzmite Dnevni COVID-19 bilten ZDK za 30. april / travanj 2020. godine.

Press služba ZDK

Objavljeno u Bilten COVID-19

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o preraspodjeli sredstava u budžetu Kantonalne uprave civilne zaštite kojom su osigurana finansijska sredstva za nabavku dva mobilna RTG uređaja i jednog CT-aparata za potrebe bolnica u Zenici i Tešnju. Premijeru Mirzi Ganiću je data saglasnost da potpiše sporazum o isporuci opreme s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda UNDP, preko kojeg je ranije izvršena nabavka zaštitne i medicinske opreme za potrebe zdravstvenog sektora u ovom kantonu.

Premijer Ganić rekao je da se Vlada opredijelila da ove nabavke vrši preko UNDP-a „cijeneći profesionalnost, transparentnost postupka, ali i značajna grant sredstva s kojima ova organizacija učestvuje u kupovini opreme“.

"Tržišna vrijednost jednog CT-aparata i dva mobilna RTG uređaja iznosi 754.000 KM, ali će iz budžeta Kantonalne uprave civilne zaštite biti izdvojeno 519.931 KM jer će UNDP vlastitim sredstvima finansirati kupovinu jednog RTG aparata. CT-aparat i jedan RTG bit će dodijeljeni Kantonalnoj bolnici Zenica, a drugi RTG-aparat će pripasti Općoj bolnici Tešanj", kazao je premijer Ganić.

Press služba ZDK

Objavljeno u Info-COVID-19
Srijeda, 29 April 2020 21:04

Registar propisa 1996.-2019. godina

Objavljeno u Registar propisa
Srijeda, 29 April 2020 13:37

NERADNI DANI 1. I 2. MAJ/SVIBANJ

Zakonom o praznicima (“Službeni list SFRJ”, broj 6/73), koji se na osnovu Uredbe sa zakonskom snagom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona (“Službeni list RBiH”, broj 2/92), odnosno Zakona o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom (“Službeni list RBiH”, broj 13/94), primjenjuje kao federalni zakon, propisano da je Prvi maj/svibanj praznik rada i da se obilježava dva dana (1. i  2. maja/svibnja) - saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Shodno tome, neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine su petak 1. maj/svibanj i subota 2. maj/svibanj 2020. godine.

Na dane praznika poslodavci, ustanove, organi uprave i druge pravne osobe ne rade, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

Objavljeno u Vijesti

Poštovani,

preuzmite Dnevni COVID-19 bilten ZDK za 29. april / travanj 2020. godine.

Press služba ZDK

Objavljeno u Bilten COVID-19

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona produžilo je do 5. maja rok za dostavu prijava na javni poziv za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava za subvencioniranje dijela najniže neto plaće za mjesec mart 2020. godine. Prvobitni rok za dostavu dokumentacije je bio 30. april.

Pravo na subvenciju u visini 50 posto minimalne neto plaće imaju pravna i fizička lica registrirana za obavljanje djelatnosti na području ZDK kojima je od marta zabranjen rad naredbama donesenim od strane Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba FBiH, a koji nisu raskinuli ugovore o radu sa uposlenicima u periodu od 29. februara do 31. marta ove godine.

Radi povišenih mjera zaštite zdravlja ljudi izazvanih pandemijom koronavirusa COVID-19, ovjerene i potpisane zahtjeve za subvenciju potrebno je dostaviti isključivo putem pošte na adresu Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona.

Adresa, potrebni obrasci i lista djelatnosti koje su zabranjene naredbama Federalnog štaba civilne zaštite i Kriznog štaba FBiH, a koje mogu ostvariti pravo na subvenciju, mogu se preuzeti sa internet stranice Zeničko-dobojskog kantona www.zdk.ba (LINK).

Podsjećamo, mjera subvencije polovine minimalne plaće za mart te cjelokupnog iznosa minimalne plaće za april, za što će javni poziv biti objavljen idućeg mjeseca, prva je interventna mjera Vlade Zeničko-dobojskog kantona za pomoć privredi zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa COVID-19.

Vlada je, također, liberalizirala korištenje sredstava Kreditno-garancijskog fonda, a prošle sedmice objavljen je javni poziv za odobravanje kredita (LINK), s tim da su kroz program Ministarstva za privredu osigurana i sredstva za subvencioniranje kamate u punom iznosu, tako da će za korisnike kredita iz ove linije kamata u konačnici iznositi 0 posto.

Press služba ZDK

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 12

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma