OBAVIJEST SA 2. SJEDNICE KOMISIJE ZA NADZOR RADA POLICIJE SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

30 Apr 2019
5073 puta

Komisija za nadzor rada policije na 2. sjednici, održanoj  dana 23.04.2019. godine, razmatrala je sljedeći:

DNEVNI RED

  1. Informacija o stanju bezbjednosti na području Zeničjo-dobojskog kantona za 2018. godinu,
  2. Razmatranje aktuelne bezbjednosne situacije u Bosni i Hercegovini, sa osvrtom na formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj,
  3. Razno,

Nakon razmatranja Informacije o stanju bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona za 2018. godinu, Komisija nije imala primjedbi, te je jednoglasno predložila Skupštini Kantona da navedenu Informaciju prihvati.

Povodom razmatranja navedene Informacije, Komisija je jednoglasno donijela sljedeći:

ZAKLJUČAK

  1. Komisija za nadzor rada policije predlaže Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona da u narednom period dostavlja Komisiji mjesečne informacije o stanju bezbijednosti na području Zeničko-dobojskog kantona, kako bi Komisija iste analizirala i zauzimala određene stavove.
  2. Komisija sugeriše Ministarstvu unutrašnjih poslova da zajedno sa drugim nadležnim institucijama, poduzme dodatne adekvatne mjere na regulisanju saobraćaja kroz tunel “Vranduk”, imajući u vidu da se ulazi u ljetni period kada se očekuje povećan priliv saobraćaja.
  3. Komisija sugeriše Ministarstvu unutrašnjih poslova da u saradnji sa gradskim vijećem i općinskim vijećima, pokrene inicijativu za izmjenu gradske, odnosno općinskih odluka o komunalnom redu, u dijelu regulisanja radnog vremena ugostiteljskih objekata, u smislu da radno vrijeme istih u svim općinama i Gradu Zenici bude jednako, u cilju smanjenja narušavanja javnog reda i mira.
  4. Komisija predlaže Ministarstvu unutrašnjih poslova da u narednom periodu stavi akcenat na kadrovskom jačanju nedostajućih inspektora i policijskih službenika u oblasti privrednog kriminaliteta i borbe protiv distribucije opojnih droga.

Komisija za nadzor rada policije, nakon razmatranja aktuelne bezbjednosne situacije u Bosni i Hercegovini i aktivnosti koje su otpočele u Republici Srpskoj na formiranju rezervnog sastava policije, je jednoglasno donijela sljedeći:

ZAKLJUČAK

Komisija za nadzor rada policije predlaže Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da zaduži Vladu Kantona i Ministarstvu unutrašnjih poslova da pokrenu proceduru izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, radi stvaranja pretpostavki za formiranje rezervnog sastava policije MUP-a Kantona, imajući u vidu da je Ustavom Federacije BiH i Ustavom Zeničko-dobojskog kantona propisano da je u isključivoj nadležnosti kantona uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga, koje će imati jedinstvene federalne uniforme sa kantonalnom oznakom.

U okviru treće tačke dnevnog reda Komisija je zauzela stav da se predstavka P. F., policijskog službenika iz PU IV, PS Tešanj, upućena Komisiji za nadzor rada policije u vezi sprovođenja procedure internog oglasa za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika od 05.11.2018. godine, a koja je zaprimljena u Stručnoj službi Skupštine dana 15.04.2019. godine, dostavi Uredu za pritužbe javnosti kao nadležnom organu, s obzirom da ista nije u nadležnosti ove Komisije, imajući u vidu da se imenovani obraćao i Jedinici za profesionalne standarde, a članom 54. Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, regulisano je da Ured za pritužbe javnosti prati, nadzire predmete i interni postupak koje provodi Jedinica za profesionalne standarde.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma