Obavijest sa 1. sjednice Komisije za borbu protiv korupcije-VIII saziv Skupštine

12 Feb 2019
4695 puta

Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na 1. sjednici, održanoj dana 08.02.2019. godine, razmatrala je sljedeći:

DNEVNI RED

  1. Konstituisanje Komisije za borbu protiv korupcije  8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,
  2. Usvajanje okvirnog Plana rada Komisije za mandatni period 2018-2022.godine,
  3. Razmatranje pristigle prijave M.S.,
  4. Razno,

Nakon uvodnih napomena predsjedavajućeg Komisije za borbu protiv korupcije, te upoznavanja sa nadležnostima Komisije regulisanih odredbom člana 44a. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te međusobnog upoznavanja, konstutuisana je Komisija za borbu proptv korupcije 8. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.   

Nakon završenog razmatranja,  iznošenja prijedloga i usaglašavanja istih, Komisija za borbu protiv korupcije je utvrdila okvirni Plan rada za mandatni period 2018-2022. godina, kako slijedi:

OKVIRNI PLAN RADA KOMISIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ZA MANDATNI PERIOD 2018-2022. GODINA

  1. Redovno mjesečno održavanje sjednica Komisije za borbu protiv korupcije, a po potrebi i češće.
  2. Podnošenje Skupštini Zeničko-dobojskog kantona godišnjeg izvještaja Komisije za borbu protiv korupcije.
  3. Upućivanje kontinuiranog poziva putem medija, web stranice Zeničko-dobojskog kantona ili direktno Komisiji za borbu protiv korupcije,  građanima  Zeničko-dobojskog kantona, uključujući i zaposlenike kantonalnih institucija, počevši od 1. sjednice Komisije, pa nakon toga obnavljanje svaka tri mjeseca, da prijavljuju sve pojave korupcije u javnim institucijama Zeničko-dobojskog kantona, sa napomenom da će biti zaštićeni od eventualnih posljedica koje bi mogli imati zbog prijave korupcije, te da prijave korupcije mogu podnositi i anonimno, a iste će se uzeti u razmatranje ukoliko imaju dovoljno elemenata koji upućuju na koruptivne radnje koje treba spriječiti i otkloniti.
  4. Uspostavljanje kontinuirane saradnje sa Timom Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.

U okviru treće tačke dnevnog reda Komisija je  razmatrala prijavu M.S. iz Živinica, koji je bio kandidat za zasnivanje radnog odnosa u JU OŠ “Džemal Bijedić“, Miljanovci u Općini Tešanj, a koji je podnio prijavu zbog kršenja važećih Kriterija o načinu bodovanja kandidata prilikom zasnivanja radnog odnosa nastavnika, stručnih saradnika i odgajatelja i ostalih radnika u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima na području Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 1/18), te je zauzela stav da se od ministra Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i glavnog kantonalnog inspektora za obrazovanje zatraži dostavljanje informacije u roku od 15 dana,  šta je poduzeto po istoj prijavi koja im je dostavljena od strane Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, s obzirom da je prijava dostavljena i ovoj Komisiji.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda Komisija je zauzela stav da se ubuduće na sjednicu Komisije za borbu protiv korupcije obavezno pozivaju predstavnici Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.

 

Stručna služba Skupštine ZDK                                     

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma