NOVI STUDIJSKI PROGRAM „INŽENJERSKA I POSLOVNA INFORMATIKA“ NA MAŠINSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U ZENICI

27 Sep 2018
3534 puta

Na 66. sjednici  Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, koja je održana 17.09.2018. godine, usvojeni su Prijedlozi odluka  u vezi sa pokretanja studijskog programa Inženjerska i poslovna informatika (IPI), I ciklus studija (koncept 4+1+3), na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Osnovni razlozi za pokretanje studijskog programa Inženjerska i poslovna informatika, I ciklus studija, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici iz područja inženjerstva i informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno iz područja inženjerske i poslovne informatike su:

  1. Nepostojanje u Bosni i Hercegovini studijskog programa tipa predloženog studija Inženjerska i poslovna informatika, prevenstveno kada je riječ o ishodima učenja i stečenim kompetencijama završenika ovog studija,
  2. Nedostatak inženjerskog kadra profila predloženog studija u Bosni i Hercegovini,
  3. Stvaranje pretpostavki za povećanje povezanosti s privrednim subjektima/poslodavcima (i u javnom i u privatnom sektoru) s jedne strane i povezivanja s velikim kompanijama s druge strane, koje razvijaju nove IK tehnologije, kao što su: Siemens, Dassault, Microsoft, Cisko, IBM, Lenovo, QSS, DataLab BH, e-Line, i druge kompanije koje se bave razvojem softverskih i hardverskih rješenja.

Novi studij Inženjerska i poslovna informatika, I ciklus studija (4+1+3), omogućit će praktičnu primjenu informatike u svim segmentima preduzeća, polazeći od razvojnih, proizvodnih, pa do ekonomskih zahtjeva. Zbog toga bi završenici ovog studija, sa stečenim kompetencijama iz pripadajućih oblasti, mogli brzo pronaći radno mjesto u savremenim proizvodnim preduzećima, ali i u drugim institucijama i organima koji imaju potrebu za informacionim sistemima i IK tehnologijama.

Studijski program Inženjerska i poslovna informatika se u potpunosti uklapa kako u strategiju razvoja Univerziteta u Zenici tako i u strategiju razvoja njegovih organizacionih jedinica, te ni na koji način ne ugrožava, niti se preklapa ni s postojećim, ali ni s novim studijskim programima.

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma