OBAVIJEST SA 56. SJEDNICE ZAKONODAVNO-PRAVNE KOMISIJE SKUPŠTINE

23 Apr 2018
5991 puta

Zakonodavno-pravna komisija, na  56. sjednici održanoj dana 23.04.2018. godine, razmatrala je sljedeći:

DNEVNI RED

  1. Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina - skraćeni postupak
  2. Inicijativa Udruženja taksista sa područja Ze-do kantona i to: Udruženje taksista Breza, Visočko udruženje taksista iz Visokog, Udruženje taksista „Zeleni val“ iz Kaknja, Udruženje taksista Tešanj i Udruženje taksista „Zenica-taksi“ iz Zenice, za izmjene i dopune Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksiprijevoza putnika na području Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 6/10 i 5/16),

Nakon razmatranja Prijedloga Zakona o dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina, Komisija je konstatovala da je navedeni akt u skladu sa Ustavom i  Poslovnikom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona,  uz napomenu da nije dat stav Saveza općina i gradova Federacije BiH, zbog različitog mišljenja jedinica lokalne samouprave.

Nakon završenog razmtranja Inicijative Udruženja taksista sa područja Ze-do kantona i to: Udruženje taksista Breza, Visočko udruženje taksista iz Visokog, Udruženje taksista „Zeleni val“ iz Kaknja, Udruženje taksista Tešanj i Udruženje taksista „Zenica-taksi“ iz Zenice, za izmjene i dopune Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksiprijevoza putnika na području  Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj:  6/10 i 5/16), Komisija je konstatovala da je navedeni akt u skladu sa Ustavom  i  pravnim sistemom,  jer je oblast cestovnog prijevoza u podijeljenoj nadležnosti između kantona i F BiH, a da su skupštine kantona ovlaštene da svojim propisom uređuju organizaciju i način obavljanja taksiprijevoza putnika na svojoj teritoriji, te  sa članom 111. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i da ispunjava propisane uslove za razmatranje na sjednici Skupštine Kantona, uz napomenu da je Konkurencijsko vijeće BiH nakon dugotrajnog usaglašavanja dalo pozitivno mišljenje na izmjene navedene Odluke donesene na 28. sjednici održanoj 31.05.2016. godine,  te da je ista urađena u skladu da preporukama ovog organa. Komisija smatra da dio Inicijative koji predviđa mogućnost prenosa važeće dopunske taksi oznake na člana uže porodice samostalnog taksi prijevoznika, u slučaju njegove smrti ili prestanka bavljenja taksi djelatnošću ili odjave taksi prijevoznika-fizičkog lica, nije u skladu sa pravnim sistemom, odnosno važećim propisima koji regulišu oblast taksi prijevoza putnika.

 

Stručna služba Supštine ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma