OBAVIJEST SA 27. SJEDNICE KOMISIJE ZA IZBOR I IMENOVANJA SKUPŠTINE

07 Mar 2018
7494 puta

Komisija za izbor i imenovanja, na  27. sjednici održanoj dana 05.03.2018. godine, razmatrala je sljedeći:

DNEVNI RED

  1. Razmatranje dopisa Kantonalnog odbora A-SDA od 15.12.2017. godine i ostalih akata vezanih za status poslanika Amira Ganića u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, kao samostalnog poslanika i utvrđivanje Prijedloga Odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine
  2. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o kriterijima za imenovanje u Nadzorni odbor Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona,

Nakon razmatranja dopisa Kantonalnog odbora A-SDA,  (Stranke demokratske aktivnosti), koji je putem e-maila zaprimljen u Stručnu službu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, dana 15.12.2017. godine, te drugih akata vezanih za status poslanika Amira Ganića u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, kao samostalnog poslanika,  Komisija za izbor i imenovanja je, nakon otklanjanja dilema o tome da je Amir Ganić, poslanik Skupštine Kantona istupio iz Stranke A-SDA, te da u budućem radu u Skupštini Kantona djeluje kao samostalni poslanik, utvrdila Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine, na način što je imenovani brisan iz članstva u Kolegiju, gdje je bio u svojstvu predsjednika Kluba A-SDA, te je istu uputila u skupštinsku proceduru.   Umjesto poslanika Amira Ganića,  Komisija u sastav Kolegija Skupštine nije imenovala poslanicu Amru Jupić, koja je u dopisu Kantonalnog odbora A-SDA navedena kao predsjednica Kluba poslanika A-SDA umjesto poslanika Amira Ganića, s obzirom da je imenovana 2016. godine istupila iz Stranke SBB o čemu je obavijestila Skupštinu Kantona dopisom koji je zaprimljen u Stručnu službu Skupštine dana 11.04.2016. godine, u kome se imenovana zajedno sa poslanikom Kemalom  Mušinbegovićem izjasnila da će u budućem radu u Skupštini djelovati kao samostalni poslanik. Shodno navedenom, imenovana ne može biti izabrana za predsjednika Kluba političke stranke A-SDA, umjesto Amira Ganića, bez obzira što je u međuvremenu postala član te stranke, te samim tim ne može biti ni član Kolegija Skupštine, imajući u vidu odredbu člana 1.9. Izbornog Zakona Bosne i Hercegovine kojom je propisano slijedeće:

  • Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata, koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Mandat ne može prestati, osim u zakonom predviđenim slučajevima.
  • Ukoliko izabrani nosilac mandata, u toku trajanja mandata, istupi iz političke stranke, koalicije ili liste nezavisnih kandidata, koja je učestvovala na izborima i na čijoj je listi bio izabrani nosilac mandata, postaje samostalni vijećnik/odbornik, odnosno poslanik/zastupnik..

Komisija je konstatovala da Klub poslanika neke političke stranke u Skupštini Kantona mogu činiti samo oni poslanici koji su na općim izborima 2014. godine bili na listi te političke stranke za Skupštinu ZDK i kao takvi dobili mandate poslanika u Skupštini ZDK, te da samo jedan od njih može biti predsjednik Kluba te političke stranke, a nikako neki poslanik Skupštine koji je na općim izborima 2014. godine bio na listi neke druge političke stranke za Skupštinu ZDK i kao takav dobio mandat poslanika u Skupštini ZDK, te je bio član Kluba poslanika te druge političke stranke, bez obzira što je u međuvremenu napustio tu političku stranke, te se učlanio u neku drugu političku stranku koja ima svoj Klub poslanika u Skupštini Kantona.   Komisija je zadužila Stručnu službu Skupštine da o ovoj odluci Komisije pismeno obavijesti Kantonalni odbor A-SDA. 

Nakon što je Komisija za izbor i imenovanja  na 3. sjednici održanoj 08.04.2015. godine pokrenula inicijativu za izmjenu Odluke o kriterijima za imenovanje u Nadzorni odbor Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona, u smislu smanjivanja godina radnog iskustva i posebnog radnog iskustva na određenim  poslova  koje moraju ispunjavati predsjednik i članovi navedenog Nadzornog odbora, te nakon dostavljanja Mišljenje Ministarstva za privredu ZDK broj: 04-1-02-5844-1/17 od 19.06.2017. godine po  ovoj Inicijativi, a prema kojem Ministarstvo za privredu i Vlada Kantona nisu odgovorni javni službenik kada su u pitanju kriteriji za imenovanje u Nadzorni odbor Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona, nego da je to Skupština ZDK koja treba da predloži izmjenu člana 2. Odluke o kriterijima za imenovanje u Nadzorni odbor Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona,  Komisija je utvrdila Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o kriterijima za imenovanje u Nadzorni odbor Agencije za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona i istu uputila u skupštinsku proceduru.

 

                                                                                                                  Stručna služba Skupštine   

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma