OBAVIJEST SA 16. SJEDNICE KOMISIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

26 Jan 2018
6130 puta

Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na 24. sjednici, održanoj dana 23.01.2018. godine, razmatrala je sljedeći:

DNEVNI RED

 

  1. Razmatranje odgovora JU KBZ na anonimnu predstavku u vezi nabavke hirurškog instrumentarija za bolnicu
  2. Zauzimanje stava po predstavci poslanika Edhema Fejzića u vezi prijema asistenata na Pravnom fakultetu JU UNZE
  3. Razmatranje predstavke poslanika Muniba Husejnagića u vezi imenovanja člana Komisije za nadzor rada policije,  

 

Nakon razmatranja odgovora JU KBZ na anonimnu predstavku u vezi nabavke hirurškog instrumentarija za Bolnicu, Komisija je konstatovala da u postupku javne nabavke navedene opreme nije bilo zloupotrebe ovlaštenja, tj. koruptivnih radnji, posebno imajući u vidu da postupak javne nabavke nije okončan dodjelom ugovora, te da nije bilo koruptivnih radnji  ni u boravku jednog broja medicinskih radnika u Njemačkoj radi posjete proizvođačima hirurške opreme zbog upoznavamnja sa kvalitetom i mogućnostima iste, odnosno da boravak jednog broja medicinskih radnika u Njemačkoj radi posjete proizvođačima hirurške opreme zbog upoznavanja sa kvalitetom i mogućnostima iste samo po sebi ne predstavlja koruptivno djelovanje odnosno korupciju, te se kao takvo ne može tretirati.

Po završenom razmatranju predstavke (poslaničkog pitanja) Edhema Fejzića, poslanika Skupštine Kantona, vezane za navodne nepravilnosti prilikom izbora saradnika na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, te upoznavanja članova Komisije sa dopunom odgovora na poslaničko pitanje koje je imenovani postavio na 46. sjednici Skupštine Kantona održanoj 20.09.2017. godine, upućenoj Pravnom fakultetu i  Komisiji za borbu protiv korupcije, u vezi istog,  dopunom odgovora na poslaničko pitanje koju je imenovani tražio na 48. sjednici održanoj 24.10.2017. godine, te dopunom odgovora na poslaničko pitanje koju je imenovani tražio na 50. sjednici održanoj 29.11.2017. godine, Komisija je zauzela stav da u izboru asistenata nije bilo elemenata korupcije, te da je postupak proveden shodno  Pravilniku o postupku i uslovima izbora nastavnika i saradnika na Univerzitetu u Zenici.

Povodom razmatranja navedenog, Komisija je donijela sljedeći:

ZAKLJUČAK

Komisija za borbu protiv korupcije sugeriše Vladi Kantona, kojoj se dostavljaju poslanička pitanja upućena kantonalnim institucijama da apeluje na sve organe i institucije kojima se postavljaju određena poslanička pitanja, da dostavljaju potpune odgovore i dokumentaciju koja se odnosi na konkretno pitanje, kako bi se izbjeglo traženje dopuna odgovora i otklonile sumnje u postojanje koruptivnih radnji, u što je često uključena i  Komisija za borbu protiv korupcije.

 

Po završenom razmatranju predstavke (poslaničkog pitanja) poslanika Muniba Husejnagića u vezi imenovanja člana Komisije za nadzor rada policije, koji po tvrdnji navedenog poslanika, ima direktan   poslovni odnos sa MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, u kome postavlja pitanje Komisiji da li ima ograničenja u imenovanju članova radnih tijela,  Komisija je zauzela stav da, s obzirom da se radi o zamjeni vanskupštinskog člana u Komisiji za nadzor rada policije, a ne radi se o izabranom dužnosniku u smislu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 70/08), to za ugovaranje poslova sa kantonalnim organima uprave u konkretnom slučaju nema propisanih ograničenja ni sankcija, te samim time nema potrebe da ova Komisija preduzima radnje ispitivanja eventualnih slučajeva korupcije.

 Stručna služba Skupštine

Zadnji put promjenjen Utorak, 20 Februar 2018 07:45

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma