OBAVIJEST SA 45. SJEDNICE ZAKONODAVNO-PRAVNE KOMISIJE SKUPŠTINE

26 Okt 2017
5370 puta

Zakonodavno-pravna komisija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na 45. sjednici održanoj dana 23.10.2017. godine, razmatrala je sljedeći:

DNEVNI  RED

 1. Prijedlog Odluke o donošenju Programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Zeničko-dobojskog kantona za period 2017. – 2022. godina
 • Prijedlog Programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Zeničko-

                    dobojskog kantona za period 2017. – 2022.  godina                                             

 1. Inicijativa Komisije za izbor i imenovanja Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za izmjenu člana stav 2. Zakona o Agenciji za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 4/97, 15/97, 6/01 i 8/10)
 2. Inicijativa Ibrahima Plančića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za izmjene Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije - Prečišćeni tekst („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 9/13 i 1/14)
 3. Inicijativa Trako Senada, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, za izmjenu člana 115. Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 13/07, 13/11 i 3/15)
 4. Inicijativa Trako Senada, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, za dopunu člana 14. Zakona o kantonalnim administrativnim taksama    
 5. Inicijativa Samira Lemeša, poslanika u Skupštini Kantona za pripremu nacrta kantonalnog propisa kojim bi se stvorile pretpostavke za sankcionisanje počinilaca saobraćajnih prekršaja na osnovu snimaka s nadzornih kamera
 6. Inicijativa Općinskog vijeća Maglaj za izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 13/07 i 13/11)
 7. Inicijativa Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona za izmjene i dopune Zakona o javnom okupljanju («Službene novine Zeničko-dobojskog kantona», broj: 10/16)

 

 • Nakon razmatranja Prijedloga Odluke o donošenju Programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Zeničko-dobojskog kantona za period 2017. – 2022.  godina, sa Prijedlogom  Programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća Zeničko- dobojskog kantona za period 2017. – 2022.  godina, koji je sastavni dio navedene Odluke,  Komisija je konstatovala da su navedeni akti u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i Poslovnikom Skupštine, te da ispunjavaju propisane uslove za razmatranje na sjednici Skupštine.
 • Po završenom razmatranju Inicijative Komisije za izbor i imenovanja Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za izmjenu člana stav 2. Zakona o Agenciji za privatizaciju Zeničko-dobojskog kantona („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 4/97, 15/97, 6/01 i 8/10) Komisija je konstatovala da je navedena Inicijativa u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i da je podnesena shodno članu 111. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te da ispunjava propisane uslove za njeno razmatranje od strane Skupštine Kantona.
 • Po završenom razmatranju Inicijative Ibrahima Plančića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za izmjene Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije - Prečišćeni tekst („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 9/13 i 1/14), Komisija je konstatovala da je navedena Inicijativa u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i da je podnesena shodno članu Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te da ispunjava propisane uslove za njeno razmatranje od strane Skupštine Kantona.
 • Nakon završenog razmatranja Inicijative Trako Senada, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, za izmjenu člana 115. Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 13/07, 13/11 i 3/15), Komisija je konstatovala da je navedena Inicijativa u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i da je podnesena shodno članu 111. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te da ispunjava propisane uslove za njeno razmatranje od strane Skupštine Kantona.
 • Po završenom razmatranju Inicijative Trako Senada, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, za dopunu člana 14. Zakona o kantonalnim administrativnim taksama,  Komisija je konstatovala da je navedena Inicijativa u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i da je podnesena shodno članu 111. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te da ispunjava propisane uslove za njeno razmatranje od strane Skupštine Kantona.                                          
 • Nakon završenog razmatranje Inicijative Samira Lemeša, poslanika u Skupštini Kantona za pripremu nacrta kantonalnog propisa kojim bi se stvorile pretpostavke za sankcionisanje počinilaca saobraćajnih prekršaja na osnovu snimaka s nadzornih kamera, Komisija je konstatovala da je ista podnesena shodno članu 111. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, ali  da nije u skladu sa pravnim sistemom, jer je ova oblast regulisana  Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini  („Službeni glasnik BiH“, broj: 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13 i 8/17), zbog čega ne postoji pravni osnov po kojem bi kantoni mogli svojim propisima regulisati isto pitanje
 • Zakonodavno-pravna komisija je konstatovala da je već ranije na sjednici održanoj 18.12.2015. godine prvi put razmatrala Inicijativu Općinskog vijeća Maglaj za izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“, broj: 13/07 i 13/11), ali da zbog proteka dužeg vremenskog perioda od razmatranja iste može pristupiti njenom ponovnom razmatranju, što je i učinila i nakon njenog ponovnog razmatranja konstatovala da je navedena Inicijativa u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i da je podnesena shodno članu 111. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te da ispunjava propisane uslove za njeno razmatranje od strane Skupštine Kantona.
 • Po završenom razmatranju Inicijative Vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona za izmjene i dopune Zakona o javnom okupljanju («Službene novine Zeničko-dobojskog kantona», broj: 10/16), Komisija je konstatovala da je navedena Inicijativa podnesena shodno članu 111. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, ali da je ista u suprotnosti sa relevantnim odredbama  Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu Zeničko-dobojskog kantona, jer bi obaveza da se obezbjedi vatrogasno dežurstvo, te sačini preventivni plan vatrogasnog dežurstva, obuhvatila i prostore koji nisu propisani navedenim zakonima, to jest odnosila bi se i na sve situacije kad se organizuju mirna okupljanja, što nije predviđeno pomenutim zakonima.

STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE ZDK

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma