OBAVIJEST SA 27. SJEDNICE KOMISIJE ZA NADZOR RADA POLICIJE

09 Okt 2017
5413 puta

Komisija za nadzor rada policije, kao stalno radno tijelo 7. saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na 27. sjednici, održanoj  dana 02.10.2017. godine, razmatrala je sljedeći:

DNEVNI RED

  1. Zloupotrebe društvenih mreža i uticaj na sigurnost građana,
  2. Utvrđivanje termin-plana posjeta policijskim upravama i policijskim stanicama na području Zeničko-dobojskog kantona,
  3. Razno

 Nakon detaljnog razmatranja mogućnosti i načina zloupotrebe društvenih mreža i uticaja takvih radnji na sigurnost građana, kao i postojanja pravnog osnova i odgovarajućih mehanizama, te kadrovskih, materijalno-tehničkih i drugih  resursa za  sprječavanje, otkrivanje i  procesuiranje počinilaca istih, Komisija za nadzor rada policije je donijela sljedeći:

ZAKLJUČAK

  1. Komisija za nadzor rada policije zahtjeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona da u saradnji sa Upravom policije Zeničko-dobojskog kantona, u roku od 30 dana, pripremi cjelovitu Informaciju o pojavi zloupotrebe društvenih mreža i njenom uticaju na sigurnost građana, koja treba da sadrži: pregled do sada evidentiranih prijavljivanih i obrađenih slučajeva zloupotrebe društvenih mreža s naglaskom na pojave društveno-štetnih ponašanja i protivpravnih djelovanja koja se ogledaju kroz upućivanje prijetnji po život i imovinu, širenje govora mržnje, šovinizam, ksenofobiju, te laži i vrijeđanja koja mogu urušiti integritet, dignitet, dostojanstvo i sigurnost svakog građanina. Također, Komisija za nadzor rada policije traži od nadležnih policijsko-pravosudnih organa da predlože odgovarajući set mjera vezanih za osiguranje materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa koji će omogućiti kvalitetno obavljanje svih poslova vezanih za sprječavanje zloupotreba društvenih mreža i otkrivanje počinioca takvih djela kojima se vrši navedena zloupotreba;
  2. Komisija za nadzor rada policije poziva nadležne organe da ispitaju eventualnu krivičnu ili prekršajnu odgovornost svih onih koji su i dosad zloupotrebljavali društvene mreže i da poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti;
  3. Komisija za nadzor rada policije podržava slobodu izražavanja, slobodu govora, slobodu štampe i pravo na demokratsko izražavanje svog mišljenja, uz ograničenja koja štite moralni i ljudski integritet drugih i preveniraju svaku vrstu javnih uvreda i nasilja;
  4. Komisija za nadzor rada policije poziva nadležne organe i institucije, (policiju, pravosudne organe, organe uprave, školske i druge obrazovne institucije, nevladine organizacije, medije i dr.), da kroz određenu saradnju i edukativno-preventivne programe, utiču na suzbijanje svake vrste zloupotrebe društvenih mreža.

Komisija za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona obavijestit će javnost o svim daljnjim aktivnostima nakon dostavljanja tražene informacije od kantonalnog MUP-a.

 U vezi utvrđivanja termin-plana II kruga posjeta policijskim upravama i policijskim stanicama na području Zeničko-dobojskog kantona, Komisija je donijela Zaključak kojim se zadužuje predsjedavajući Komisije za nadzor rada policije da zajedno sa sekretarom Skupštine i policijskim komesarom MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, odnosno predstavnicima Uprave policije, definiraju konkretan termin plan posjeta policijskim upravama i policijskim stanicama na području Zeničko-dobojskog kantona, kojim bi se planirale posjete određenim policijskim upravama i policijskim stanicama.

 Pod tačkom dnevnog reda „Razno“ nije bilo predloženih pitanja za razmatranje.

 

STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE ZDK

Zadnji put promjenjen Ponedjeljak, 09 Oktobar 2017 10:34

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma