OBAVIJEST SA 23. SJEDNICE KOMISIJE ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT

25 Sep 2017
2412 puta

Komisija za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kantona na na svojoj 23. sjednici, održanoj dana 18.09.2017. godine, utvrdila je sljedeći:

DNEVNI RED

  1. Prijedlog Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti,
  2. Razno

 

Nakon završenog  razmatranja Prijedloga Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti, Komisija je podržala Prijedlog navedenog Zakona i predložila Skupštini Kantona da isti donese. Tokom razmatranja Prijedloga pomenutog  Zakona, Komisija je uočila dvije greške, kako slijedi:

  • U članu 33. u stavu (3) u prvom redu, greškom je navedena riječ “naučnoistraživačkog” umjesto riječi  “naučnonastavnog”,
  • U članu 43. u stavu (8), na kraju navedenog stava, greškom je navedeno stav (8), umjesto stav (7)

 

S tim u vezi, a imajući u vidu da je protekao rok za podnošenje amandmana od strane navedene Komisije, (kao radnog tijela Skupštine), Komisija predlaže Vladi Kantona da ista, u svojstvu predlagača navedenog Zakona, shodno odredbi člana 134. stav 5. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, podnese amandman na član 33.  stav (3) Prijedloga Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti, kako bi se otklonila pomenuta greška jer Stručna služba Skupštine nije ovlaštena da istu ispravi prilikom izrade izvornika navedenog Zakona pošto se radi o promjeni riječi, što se može ispraviti samo putem podnošenja amandmana.

            Što se tiče druge gore navedene greške, Komisija je konstatovala da, imajući u vidu da se radi o tehničkoj grešci, (grešci u kucanju), istu može ispraviti Stručna služba Skupštine prilikom izrade izvornika navedenog Zakona.

  1. Pod tačkom dnevnog reda „Razno“ član Komisije, poslanik Amir Ganić je predložio da Komisija razmatra i zauzme stav o njegovoj Inicijativi za promjenu datuma obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona ali je nakon datog mišljenja sekretara Skupštine po kojem razmatranje iste nije u nadležnosti navedene Komisije već samo Zakonodavno-pravne komisije, povukao svoj izneseni prijedlog.
  2. Članica Komisije, poslanica Meldina Ugarak je predložila da Komisija razmatra realizaciju ranije donesenih zaključaka pomenute Komisije, posebno naglašavajući njen raniji prijedlog za organizovanje radnog sastanka sa direktorima svih osnovnih škola sa područja Kantona, povodom čega je zauzet stav da imenovana pripremi i u pismenom obliku dostavi na jednoj od narednih sjednica Komisije svim članovima navedene Komisije prijedlog dnevnog reda tog sastanka, nakon čega bi Komisija o tome zauzela svoj konačan stav.

Takođe je zauzet stav da članica Komisije poslanica Meldina Ugarak pripremi i svim članovima Komisije dostavi i prijedlog Okruglog stola koji bi se organizovao i održao u vezi problema maloljetničke delikvencije, na što se ista ranije obavezala.

                                                              

STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE

Zadnji put promjenjen Ponedjeljak, 25 Septembar 2017 11:59

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma