Obavještenje kandidatima za vozače motornih vozila

09 Feb 2016
8985 puta

Dragi kandidati, budući vozači motornih vozila.

Koristimo ovu priliku da vam damo nekoliko informacija s ciljem vaše zaštite u procesu osposobljavanja i polaganja ispita za vozača motornih vozila.

Sa Vašom autoškolom morate imate potpisan ugovor o osposobljavanju (ugovor mora biti u pisanom obliku), a koji ima sljedeće elemente:

 1. prava i obaveze autoškole, u cilju osiguranja kvalitetnog osposobljavanja kandidata,
 2. pravo i obavezu kandidata, u skladu sa Programom osposobljavanja kandidata za vozača, s pravom promjene autoškole i mogućnosti odustajanja kandidata od obuke,
 3. definiranu cijenu nastavnog časa za pojedini nastavni predmet, korištenje vozila na ispitu, te drugih usluga koje autoškola pruža,
 4. trajanje osposobljavanja,
 5. način raskida ugovora,
 6. način rješavanja sporova i
 7. nadležnost suda u slučaju spora.

Osposobljavanje počinje obukom iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama. Nastavni čas iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama traje 45 minuta. Kandidat u toku jednog dana može imati najviše četiri nastavna časa. Broj nastavnih časova osposobljavanja iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama zavisi od kategorije/potkategorije za koju se pripremate i iznosi: 20 časova za A1/B1 potkategoriju, 28 časova za A i B kategoriju, 32 časa za C1 potkategorije (10 časova ako posjedujete B kategoriju) i 6 časova za D kategoriju. Ako je od dana polaganja odgovarajućeg ispita iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama proteklo više od godinu dana, kandidat je dužan ponovo polagati ispit iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama.

Osposobljavanju iz upravljanja motornim vozilom može pristupiti osoba koja položi ispit iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama i ispit iz pružanja prve pomoći.

Nastavni čas iz upravljanja motornim vozilom traje 45 minuta, a nastavni blok čas traje 90 minuta. Kandidat u toku jednog dana može imati najviše dva nastavna časa ili jedan nastavni blok čas. I kod osposobljavanja iz upravljanja motornim vozilom broj nastavnih časova zavisi od kategorije/potkategorije za koju se pripremate i iznosi: 20 časova za A1/B1 potkategoriju, 25 časova za A kategoriju (15 časova ako posjedujete B kategoriju), 35 časova za B kategoriju, 10 časova za C1 potkategorije, 5 časova za C i CE kategoriju i 10 časova za D kategoriju.

Troškovi polaganja ispita za vozača motornih vozila iznose:

 • 50 KM polaganje teoretskog dijela ispita,
 • 30 KM polaganje poznavanja pružanja prve pomoći,
 • 60 KM polaganje ispita iz upravljanja motornim vozilom za kategorije / potkategorije „A“, „A1“, „B“ i „B1“ sa jednim ispitivačem (75 KM ispit sa dva ispitivača),
 • 70 KM polaganje ispita iz upravljanja motornim vozilom za kategoriju / potkategoriju „C“ i „C1“ sa jednim ispitivačem (90 KM ispit sa dva ispitivača),
 • 80 KM polaganje ispita iz upravljanja motornim vozilom za kategorije / potkategorije „BE“, „CE“ i „C1E“ sa jednim ispitivačem (100 KM ispit sa dva ispitivača),
 • 90 KM polaganje ispita iz upravljanja motornim vozilom za kategorije / potkategorije „D“, „D1“, „DE“, „D1E“ sa jednim ispitivačem (110 KM ispit sa dva ispitivača).

Ispiti za vozače motornih vozila obavljaju se subotom, a termini ispita su:

 • 10,00 sati ispit iz upravljanja motornim vozilom.
 • 10,30 sati ispit iz poznavanja propisa o sigurnosti saobraćaja na cestama.
 • 12,30 sati ispit iz pružanja prve pomoć

O svim promjenama termina ispita kandidati će biti blagovremeno obaviješteni putem svojih autoškola.

Prije početka ispita Komisiji morate dostaviti na uvid važeću ličnu kartu ili pasoš i uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom, koje ne smije biti starije od godinu dana. 

Na kraju, ne zaboravite da neosposobljen vozač, ukoliko upravlja motornim vozilom, dovodi u životnu opasnost prvenstveno sebe, a potom i sve druge učesnike u saobraćaju.

Želimo vam uspješno polaganje ispita za vozače motornih vozila.

 

M I N I S T A R
Mensur Sinanović s.r.

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma