Poziv za saradnju i konsultacije u izradi podzakonskih akata JPP-a

18 Maj 2015
5397 puta

MINISTARSTVIMA I OPĆINAMA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

(radne verzije podzakonskih akata u prilogu na kraju teksta)

Shodno nadležnostima Komisije za javno-privatno partnerstvo Zeničko-dobojskog kantona (Komisija za JPP) iz člana 25. Zakona o javno-privatnom partnerstvu („Službene novine Zeničko-dobojskog kantona“ broj: 5/13), pozivamo vas na saradnju i konsultacije u izradi propisa o javno-privatnom partnerstvu, a u cilju unapređenja primjene modela javno-privatnog partnerstva (dalje: JPP) u Zeničko-dobojskom kantonu.

Strategijom razvoja Zeničko-dobojskog kantona do 2020. godine, model JPP-a je prepoznat kao jedan od načina ne samo za unapređenje javnih usluga, već i za podsticanje ekonomskog razvoja kantona u cjelini, a naročito lokalnih zajednica. U skladu sa tako postavljenim strateškim odrednicama, Komisija za JPP je intenzivirala aktivnosti na stvaranju pretpostavki za što efikasniju primjenu Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Jedna od ključnih aktivnosti je priprema podzakonskih akata.

U prilogu je ilustracija procesa pripreme JPP projekata, ukoliko bi se usvojili podzakonski akti, a koji su u formi radne verzije dostupni na internet stranici Vlade Zeničko-dobojskog kantona. U skladu s tim, trajanje procesa od JPP projektne ideje preko pripreme projektne dokumentacije (barem idejnog projekta) i JPP studije izvodljivosti do ugovora sa privatnim partnerom je oko dvije godine, ovisno o stepenu zahtjevnosti samog projekta, raspoloživosti finansijskih sredstava za projektnu dokumentaciju i studiju te stručnih kapaciteta javnog partnera iz oblasti JPP.

Komisija za JPP smatra da potencijalni javni partneri u Zeničko-dobojskom kantonu, uključujući jedinice lokalne samouprave, mogu značajno da doprinesu pripremi uredbi koje će olakšati korištenje JPP modela, a ne pretvoriti ga u nedostižan mehanizam ekonomskog razvoja kroz zamoran administrativni proces.

Ukoliko ste zainteresovani za primjenu modela JPP u skorijoj budućnosti, pozivamo Vas da se se uključite u ovaj proces konsultacija vezano za izradu podzakonskih akata JPP-a i date nam svoje mišljenje i konkretne prijedloge za izmjenu i/ili dopunu objavljenih radnih verzija akata.

Takođe, na internet stranici je objavljen i Zakon o javno-privatnom partnerstvu i u slučaju da imate ideje o potrebi izmjene i dopune važećeg Zakona možete pokrenuti inicijativu sa istim ciljem – olakšati primjenu modela JPP radi unapređenja ekonomskog razvoja Zeničko-dobojskog kantona.

Zakon o javno-privatnom partnerstvu i radne verzije podzakonskih akata možete preuzeti sa internet stranice Vlade Zeničko-dobojskog kantona – Ministarstvo za privredu – Komisija za JPP.

Molimo da sugestije dostavite gđi Dženiti Hrgić, Sekretaru Komisije za javno-privatno partnerstvo Zeničko-dobojskog kantona, putem email-a Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. do 15.06.2015. godine.

S poštovanjem,

 

Predsjednik Komisije
Osman Buza

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma