21. MART/OŽUJAK–MEĐUNARODNI DAN ŠUMA

20 Mar 2013
5990 puta
Video spot Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a u kojem se predstavlja Međunarodni dan šuma

Generalna skupština UN-a je na 67. sjednici, 28.11.2011. godine donijela odluku o proglašenju 21. marta/ožujka Međunarodnim danom šuma koji se obilježava svake godine počevši od 2013. godine. Ova odluka je donijeta kako bi proslavili i povećali svijest o važnosti svih vrsta šuma i drveća izvan šuma. Sve države članice su pozvane da organizuju aktivnosti vezane za sve vrste šuma, kao što su kampanje sadnje drveća.

Šume prekrivaju trećinu ukupne kopnene površine Zemlje. Polovina površine Bosne i Hercegovine (53%) je prekrivena šumom i šumskim zemljištem, te po bogatstvu šumama BiH spada među najšumovitije zemlje Evrope.

Zeničko-dobojski kanton obiluje prostranim šumskim predjelima. Šume i šumska područja prekrivaju 56% ukupne površine Kantona. Većinom su zastupljene visoke šume i to šume bukve, hrasta, jele, smrče i bora, koje čine 68% ukupnih šumskih površina. Posebno bogate kvalitetne visoke šume prostiru se na području općina Vareš i Olovo.

Uloga šuma u prirodi je višestruka. Šume imaju značajnu ulogu u stabilizaciji klime i kruženju vode i materija u prirodi. Osim toga, šume utiču na poboljšanje kvaliteta zraka djelujući kao filter za prašinu i mnoge polutante, što je od iznimne važnosti naročito u urbanim i industrijskim zonama. Također akumuliraju karbon, te na taj način ublažavaju posljedice globalnog zagrijavanja. S aspekta biodiverzitata šume imaju neprocjenjiv značaj jer čuvaju više od 90% biološke raznolikosti našeg planeta.

Uništavanje šuma je problem s kojim se suočava ne samo naša zemlja, nego i čitava planeta. Procjenjeno je da je do 2011. godine uništeno oko polovine autohtonih šuma u svijetu, s tim da je većina uništena u posljednjih pola stoljeća. Zahvaljujući ogromnim naporima, trend uništavanja šuma se smanjuje posljednjih godina, ali su gubici još uvijek na alarmantno visokom nivou.

S ciljem trajnog očuvanja resursa, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu  Zeničko-dobojskog kantona je pokrenulo proces donošenja kantonalnog Zakona o šumama. Na taj način, kao i brojnim drugim aktivnostima nastojimo postići uspostavljanje održivog gospodarenja šumom i šumskim dobrima.

Da bismo sačuvali bogatstvo koje nam je priroda nesebično ustupila, neophodno je da svoju okolinu informišemo o važnosti koju imaju šume u održavanju ekološke ravnoteže i života na zemlji i podignemo ekološku svijest ljudi.

Kako bi ukazali na vitalnu ulogu koju šume igraju u zaštiti planete Zemlje i opstanku živog svijeta, aktivisti širom svijeta 21. marta, na Međunarodni dan šuma, simbolički pomažu u očuvanju šuma sadeći sadnice drveća u svojoj okolini. Pozivamo i Vas da im se pridružite i date svoj doprinos očuvanju naših šuma za generacije koje dolaze.

Predstavljamo vam i video spot Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a u kojem se predstavlja Međunarodni dan šuma.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.
MINISTAR
Bojan Bošnjak

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma