Održana Konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa i Finalna konferencija projekta CERPOMA

18 Okt 2022
2345 puta

U subotu, dana 15.10.2022. godine u Zenici, Hotel Dubrovnik, u okviru projekta „Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje – CERPOMA“ održane su dvije konferencije, Konferencija povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa i Finalna projektna konferencija.

Na Konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa je bilo govora o pravima i položaju slijepih i slabovidnih osoba na području Zeničko-dobojskog kantona, kao i o pristupu informacijama i prilikama koje su im dostupne u našem društvu. U sklopu održavanja ove Konferencije, bila je organizovana ulična akcija sa ciljem podizanja svijesti i zagovaranja o pravima osoba sa invaliditetom, prije svega slijepih i slabovidnih osoba, te povećanja njihove prisutnosti u svim sferama društva.

Na Finalnoj projektnoj konferenciji prezentovan je projekat CERPOMA, te istraživanje koje je provedeno na temu „Korištenje digitalnih alata u svrhu poboljšanja procesa zapošljavanja u javnoj upravi u Bosni i Hercegovini“. Također su prezentovane preporuke i inicijative koje su predložene sa ciljem stvaranja jednakih uslova u procesu zapošljavanja. Nakon prezentacije, održana je diskusija o aktuelnoj problematici osoba sa invaliditetom, te su dati prijedlozi o unaprjeđenju njihovog statusa. Kako je poruka ovih konferencija bila „Ograničenja postoje samo u našim mislima“, upriličena je i izložba fotografija, kroz koje su prezentovane svakodnevne aktivnosti slijepe osobe.

Projekat CERPOMA implementira Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona u okviru Programa „EU Scheme for Young Professionals in BiH“ kojeg finansira Evropska unija a provodi British Council u BiH.

Facebook stranica: https://www.facebook.com/cerpoma/

Web stranica projekta: https://cerpoma.org/

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma