Budžet za građane u Zeničko-dobojskom kantonu

03 Jul 2015
7538 puta

Šta kada se građani ne odazivaju u željenom broju na javne rasprave o budžetu? Šta kada uobičajeni oblici komunikacije ne motivišu građane da se odazovu pozivima vlasti za diskusiju? Da li vlast tada može da iskoristi nove oblike komunikacije sa građanima?

Ovo su bila neka od pitanja o kojima se razgovaralo na prvoj radionici održanoj 2. 7.  2015. u Hotelu „Dubrovnik“ u Zenici. Radionicu je organizovala Eda, Agencija za razvoj iz Banjaluke, a prisustvovalo je 20 predstavnika Vlade Zeničko-dobojskog kantona koji čine tim za izradu Budžeta za građane Kantona.

Sljedeće teme su bile u fokusu radionice:

  • Osnove i metodologija Budžeta za građane,
  • Učešće građana i nevladinih organizacija u pripremi Budžeta za građane
  • Regulativa i praksa u pripremi Budžeta Zeničko-dobojskog kantona
  • Budžet za građane Grada Zenice – studija slučaja 

Predstavnici Ede su naglasili da je Budžet stručni dokument i kao takav nerazumljiv običnim građanima. Međutim, Budžet je najvažniji dokument vlasti kojim ona konkretizuje svoja obećanja i obaveze a pri tome koristi novac građana. Zbog toga je želja vlasti da građani znaju kako se i za šta troši njihov novac prirodna i obavezna. Razgovaralo se i o razlozima zbog čega su građani ipak nezainteresovani za učešće u budžetskom procesu i javnim raspravama. Izneseno je više razloga, ali je zaključeno da je jedan od osnovnih taj da oni budžetski dokument jednostavno ne razumiju.

Zbog toga se prirodno nameće potreba da se izradi posebna verzija Budžeta koja će biti jasna građanima i koja će ih zainteresovati za ozbiljnije učešće u budžetskom procesu. Naravno, svima je bilo jasno da je riječ o edukativno-promotivnoj aktivnosti usmjerenoj na mijenjanje svijesti građana, a takve aktivnosti traže kontinuiran i uporan višegodišnji rad vlasti.

Ovi i još mnogi izazovi o kojima se razgovaralo na radionici, okupljeni tim sačinjen od predstavnika Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Agencije Eda nije obeshrabrio, naprotiv. Diskusija je bila veoma živa i pokazala veliku želju prisutnih da se angažuju na izradi ovog novog alata za komunikaciju sa građanima i promociju Budžeta i budžetskog procesa.

Odlučnost za realizaciju projekta „Budžet za građane“ koji je inicirala Agencija za razvoj Eda osvjedočena je i potpisima Memoranduma o saradnji između premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona, gospodina Miralema Galijaševića i direktora Ede, gospodina Zdravka Miovičića.

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma