Članak je filtriran: petak, 03 Mart 2017

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine gospođa Melika Mahmutbegović sa saradnicima boravila je u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu. Potpredsjednica FBiH se  prvo sastala sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem i ministrima te dopredsjedavajućim Skupštine ZDK Jasminom Duvnjakom. Premijer Miralem Galijašević je  kazao da je na sastanku, zajedno sa svojim saradnicima, informisao potpredsjednicu Federacije BiH o stanju u tom kantonu i naglasio koje bi zakone hitno trebalo mijenjati a koje donosi Parlament FBiH.

Premijer je potpredsjednicu informisao o stanju u privredi, obrazovanju, zdravstvu, poljoprivredi. Potpredsjednica Federacije BiH naglasila je kako joj je ovo prva službena posjeta ZDK te da će  raditi na ubrzanju donošenja određenih zakonskih akata koji se donose na nivou Federalnog parlamenta a koji bi omogućili pravedniju raspodjelu javnih prihoda. Nakon sastanka u Uredu premijera potpredsjednica Mahmutbegović je zajedno sa premijerom Kantona posjetila Univerzitet u Zenici i Kantonalnu bolnicu Zenica.

 

 

Press služba

Objavljeno u Vijesti

Obavještavamo pravna i fizička lica da će u periodu od 07.03.2017. godine do 30.04.2017. godine, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove vršiti pojačan inspekciji nadzor po posebnom planu na području Zeničko-dobojskog kantona.

Inspekcijski nadzori po posebnom planu vršit će se putem mješovitih inspekcijskih timova, ovisno od vrste i obima inspekcijskog nadzora i vrste djelatnosti subjekta nadzora.

Osnovne aktivnosti koje će se provoditi po posebnom planu

 1. Pojačan inspekcijski nadzor kod subjekata koji obavljaju djelatnost bez odobrenje nadležnog organa,
 2. Pojačan inspekcijski nadzor s ciljem otkrivanja i sprječavanja tzv rada na crno (otkrivanje i sankcionisanje, subjekata koji radno angažuju radnike suprotno zakonu),
 3. Pojačan inspekcijski nadzor izdavanja računa, po Zakonu o fiskalnim sistemima,
 4. Pojačan inspekcijski nadzor kod subjekata koji ponavljaju prekršaje,
 5. Pojačan inspekcijski nadzor kod subjekata koji obavljaju djelatnost gdje postoji povećan rizik sigurnosti na radu i povećan rizik po život i zdravlje ljudi i materijalnih dobara i negativan uticaj na okoliš,
 6. Pojačan inspekcijski nadzor u oblasti javnog prevoza s ciljem otkrivanja i sprječavanja nelegalnog prijevoza i drugih nezakonitosti u cestovnom prijevozu,
 7. pojačan inspekcijski nadzor pravnih i fizičkih lica koja obavljaju promet mesa i mesnih prerađevina (mesnice).

Nosioci planiranih aktivnosti su kantonalna inspekcija rada, kantonalna tržišna inspekcija, kantonalna turističko-ugostiteljska inspekcija, kantonalna inspekcija za cestovni promet, kantonalna šumarska inspekcija, kantonalna veterinarska inspekcija i kantonalna inspekcija zaštite okoliša.

Planirane aktivnosti će se provoditi u redovnom radnom vremenu u poslijepodnevnim satima i u dane vikenda

Obavještavaju se pravna i fizička lica  da se inspekcijski nadzor  promoviše  putem medija, sa ciljem da djeluje preventivno prema subjektu nadzora, kao  i na pripremu tog subjekta za inspekcijski nadzor.

Pozivaju se subjekti nadzora da poduzmu sve mjere i radnje radi otklanjanja eventualnih nedostataka prije inspekcijskog nadzora i samim tim spriječe poduzimanje represivnih mjera od strane inspekcijskih organa.

Kantonalana uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona poziva i građane da daju svoj doprinos pojačanom inspekcijskom nadzoru, na način da od poslodavaca traže fiskalni račun odštampan na fiskalnom uređaju preko kojeg  je evidentiran promet.

 

 

KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJESKE POSLOVE

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo finasija je po Programu utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi iz 2016. godine isplatilo sredstva u iznosu od 1.474.457,80 KM na račune proizvođača, otkupljivača i prerađivača  iz Zeničko-dobojskog kantona.

Od većih iznosa, izdvajamo slijedeće isplate podrške po vrstama poticaja, i to:

 • proizvodnja maline i kupine u iznosu od  348.985,00 KM,
 • uzgoj brojlera u  iznosu od 312.333,00 KM,
 • farme muznih grla u iznosu od 255.000,00 KM,
 • novi zasadi jagodičastog voća i vinove loze  u iznosu od  211.750,00 KM,
 • otkupljivačima mlijeka u iznosu od 105.541,00 KM,
 • farme koka nosilja u iznosu od 75.310,00 KM,
 • prerađivačima mlijeka u iznosu od 74.929,00KM .

Ovim plaćanjem ispunjene su sve obaveze Zeničko-dobojskog kantona prema poljoprivrednicima Zeničko-dobojskog kantona. Isplaćena sredstva stižu prije proljetne sjetve, čime je Zeničko-dobojski kanton dao doprinos poljoprivrednicima u realizaciji iste.

 

 

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma