Članak je filtriran: četvrtak, 02 Mart 2017

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici održana Svečana akademija. Na akademiji se prigodnim govorom obratila Draženka Subašić,  predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Podsjetila je na istorijski značaj datuma kada je Bosna i Hercegovina proglasila nezavisnost, postala međunarodno priznata država u svojim istorijskim i međunarodno priznatim granicama. Kaže da danas živimo u čudnim vremenima u kojima politike potiču nacionalizam i da su danas nacionalističke retorike kako kod nas, tako i u regionu toliko jake da pojedine negiraju genocid, negiraju istorijske činjenice iz Drugog svjetskog rata i pokušavaju da, ono što je za civilizovanog građanina fašizam, podvesti pod neko političko opredjeljenje.

Podsjećajući na borbe i ratove koji su se vodili na ovim prostorima u kojima je Bosna i Hercegovina brutalno razarana, kazala je: „Na ovim prostorima se često u narodu kaže: „Život je borba!“, tako da i danas bijemo bitke koje su drugačije i koje treba da ojačaju poljuljanu ekonomiju, da vrate zajedništvo, da osude korumpirane kriminalce, da poprave naš međunarodni položaj i da konačno riječ „tranzicija“ pošaljemo u istoriju.“

Izražavajući nadu da će proći ova vremena kada se ovaj datum ne obilježava u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, svečani govor je završila riječima: „Bosna i Hercegovina je naša domovina, i neka nam je sretna dvadesetpeta godišnjica nezavisnosti sa željom da nas ovaj datum podsjeća na zajedništvo.“

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Zeničko-dobojskog kantona je u Zenici na spomen obilježjima Kameni spavač i Papirna položila cvijeće u spomen onima koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu.

U prilogu je integralni govor! 

 

 

Stručna služba Skupštine

 

Objavljeno u Vijesti
četvrtak, 02 Mart 2017 08:16

SAOPŠTENJE SA 38. SJEDNICE SKUPŠTINE

Na dnevnom redu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je zasjedala 28.02.2017. godine našlo se jedanaest tačaka dnevnog reda. Na ovoj sjednici Skupština je utvrdila svoje mišljenje u okviru procedure za donošenje Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Federacije Bosne i Hercegovine. Mišljenje Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u okviru ove procedure je utvrđeno uvažavajući, predhodno data mišljenja resornog kantonalnog ministarstava koja je prihvatila Vlada Kantona, a koja su i sastavni dijelovi mišljenja koja je uvtrdila i Skupština Kantona radi provođenja daljnje propisane procedure na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

U nastavku je razmatrana Inicijativa Amila Buljubašića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona za donošenje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina. Ova inicijativa nije dobila potreban broj glasova poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona da bi bila prihvaćena.

Nakon završene druge tačke dnevnog reda utvrđeno je da, broj prisutnih poslanika na Skupštini nije dovoljan da bi u skladu sa Poslovnikom Skupštine, sjednica mogla biti nastavljena, nakon čega je uslijedio prekid, a Kolegij Skupštine će u skladu sa Poslovnikom, donijeti odluku o datumu nastavka 38. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

 

Stručna služba Skupštine ZDK

Objavljeno u Vijesti

ISO standard

Zeničko-dobojski kanton-ISO 9001 certifikat.

 

 

Prilagođeno za: IE 9+, Firefox, Safari, Chrome, Opera

Kontakt informacije

Skupština (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 660 | 460 661
Fax: 032 460 662
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ured premijera (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 600 | 460 601
Fax: 032 460 602
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Stručna služba Vlade (adresa: Kučukovići 2, Zenica)
Tel:  032 460 620 | 460 621
Fax: 032 460 622
e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ministarstva

Kontakt forma